ATV spriječila povećanje plata u Željeznicama

19:45, 09.08.2017.
Thumbnail

ATV je spriječila namjeru direktora Željeznica da povećaju sebi plate. Da imaju namjeru da povećaju mjesečna primanja, Uprava je jutros potvrdila, a nešto kasnije premijerka je poručila da je takva odluka neprihvatljiva.

"Nema povećanja plata u Željeznicama Srpske", jasno je poručila upravi javnog preduzeća predsjednica Vlade. Reagujući na informaciju koju je prvi objavio ATV, Željka Cvijanović je poručila da je odluka Željeznica neprihvatljiva zbog brojnih izazova i najavljenog restrukturisanja preduzeća – ali i zbog odluke Vlade da se ne može povećati fond plata u okviru javnog sektora.

"Što se tiče konkretnog povećanja plata za pojedina rukovodeća mjesta u Željeznicama, ne ulazeći u razloge kojim su se u Upravi tog preduzeća rukovodili, a vjerujem da razlozi postoje, ipak moram reći da je to za Vladu neprihvatljivo, s obzirom na brojne izazove s kojim se susreće ovo preduzeće", poručila je Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS.

cvijanovic

Istog stava su i u Ministarstvu saobraćaja. Nakon jučerašnjeg ćutanja, u javnom preduzeću su potvrdili za ATV da uveliko planiraju povećanje plata. Tvrde da veće plate neće imati uprava. Ne radi se, kažu, o nikakvom abnormalnom povećanju, već su u Željeznicama htjeli da, kako tvrde, isprave dosadašnji status i potcijenjenost srednjeg nivoa rukovodilaca. A plate povećavaju da zadrže obrazovani kadar.

"Osnovna plata radnika sa fakultetskom diplomom iz oblasti društvenih nauka kreće se oko 750 KM, a diplomiranih inženjera ispod 850 KM, što nije dovoljno da se stručni radnici zadrže u okviru Željeznica RS. Posebno je potrebno naglasiti da se Željeznice RS posljednjih godina suočavaju sa značajnim odlivom najkvalitetnijeg visokoobrazovanog kadra, upravo zbog malih plata za taj nivo obrazovanja, te je ovo pokušaj Uprave da se takav trend zaustavi ili bar uspori", saopštili su iz ŽRS.

telop

"To je apsurd i netačna informacija", tvrde sindikalci.

"Drago nam je što se ispostavilo da smo u pravu i što je Vlada stopirala nerazumnu odluku uprave javnog preduzeća", tvrdi Boris Šukalo iz Sindikata saobraćaja i transportne djelatnosti.

"Za ovo vrijeme, za ovu situaciju, za našu firmu to je bilo nedopustivo. Evo, prepoznali su to i u Ministarstvu saobraćaja i, evo, premijerka je svojim autoritetom i jednim razumnim odgovorom donijela takvu odluku", kaže Boris Šukalo.

U Željeznicama se pravdaju da na ovaj način pokušavaju da animiraju stručne saradnike da se prihvate odgovornosti i obaveza koje sa sobom nosi rukovođenje određenim segmentima u javnom preduzeću.

To je nedopustivo – uzvraća sindikat, jer novim pravilnikom njima ostaju iste plate. Izračunali su da će, najavljenim povećanjem, ruke trljati svaki sedmi radnik na Željeznici, ali samo oni koji su po najnovijoj sistematizaciji visokoobrazovani.