ATV otkiva: Kako je policajac srušio Kolektivni ugovor?

19:41, 26.10.2017.
Thumbnail

Radnik MUP-a Srpske tražio je godinu dana neplaćeno kako bi išao na rad u inostranstvo. Nisu ga pustili pa je napisao apelaciju Ustavnom sudu i srušio dio kolektivnog ugovora za radnike u policiji, koji mu dozvoljava da odsustvuje s posla najviše tri mjeseca.

Iza nesvakidašnjeg slučaja stoji pripadnik uprave Kriminalističke policije Aleksandar Arnaut koji je u MUP-u već dobio otkaz.

Kaže da je već otišao da radi za OSCE u Ukrajini, a kod kuće je pokrenuo pravnu borbu. Apelaciju Ustavnom sudu sam je napisao, pa mu je kaže drago što je na kraju pobijedio sve vladine pravnike koji su pisali Kolektivni ugovor.

"Ranije je bilo da možete dobiti neplaćeno odsustvo do godinu dana. Promijenjeno je novim Posebnim kolektivnim na tri mjeseca i znači došlo je do umanjenja radničkih prava. Znači, radnička prava moraju ostati ista ili moramo dobiti veća prava.Dobio sam otkaz. Međutim, ja sam podnio tužbu i prema osnovnom sudu", ispričao je za ATV Aleksandar Arnaut, radnik MUP-a RS.

U disciplinskom postupku Arnautu bi mogla pomoći najnovija presuda Ustavnog suda koji je prihvatio njegovu apelaciju iz razloga što mu Kolektivni ugovor daje manja prava nego Zakon o radu.

"Ukazivali smo na to ministru tokom pregovora, ali nas niko nije slušao", kažu u Sindikatu MUP-a. I dok su u ministarstvu Dragana Lučaka danas bez komentara, u sindikatu tvrde da su njihovi radnici loše plaćeni, pa se sve češće odlučuju da povremeno odlaze na rad u inostranstvo. Sporni član ih je, kaže, doveo i u neravnopravan položaj sa ostalim državnim službenicima.

"Uistinu se radi o neravnopravnom položaju dvije kategorije zaposlenih, ali kao što sam rekla, to nažalost proizilazi iz drugačijih zakonskih rješenja.Naravno da smo prilikom pregovaranja sa ministrom unutrašnjih poslova ukazali na tu činjenicu, ali ono što ostaje kao obrazloženje jeste da policijski službenici zbog specifičnosti poslova i zadataka koje rade unutar MUP-a RS ne mogu tako dugo odsustvovati", rekla je Anica Jondić, predsjednik Sindikata radnika unutrašnjih poslova RS.

U sindikatu su ohrabreni odlukom Ustavnog suda pa se nadaju da će srušiti i nedavne izmjene Zakona o platama. Smatraju da im je tim zakonom narušeno pravo na zagarantovanu osnovnu platu.