Arbitražna presuda: BiH isplatila Strabagu skoro dva miliona KM!

21:29, 03.01.2018.
Thumbnail

Ministarstvo finansija i trezora BiH isplatilo je skoro dva miliona KM austrijskoj kompaniji Strabag Ag po konačnoj arbitražnoj presudi u predmetu Strabaga protiv Ministarstva komunikacija i transpotra BiH, saznaje Klix.ba.

Uplata je izvršena 28. decembra 2017. godine, a zvanično obavještenje koje potpisuje ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda dostavljeno je i Pravobranilaštvu BiH.

Riječ je o novčanim sredstvima u iznosu od ukupno 940.068,03 evra ili 1.838,287.06 KM. Prema saznanjima, ovo nije konačna isplata s obzirom na to da će biti isplaćen i drugi dio veći od 350.000 evra.

Inače, Strabag je na konkursu 2011. godine dobio posao gradnje mosta na Svilaju, ali ova kompanija nikada nije uvedena na teren kako bi započela prve zahvate. U tom trenutku nije bila osigurana sva potrebna dokumentacija, odnosno građevinske dozvole i saglasnosti.

Kompanija je zbog gubitaka tužila BiH i Hrvatsku, s kojom se ubrzo nagodila, 535.000 evra, ali je spor s BiH završio na arbitraži gdje je BiH izvukla deblji kraj. Savjet ministara je 2016. uputilo pismo namjere Strabagu za postizanje eventualne nagodbe od 1,2 miliona KM, ali to očigledno nije prošlo kako je planirano.

Inače, istragu koja bi trebala utvrditi ko stoji iza šest godina starog propusta sa Strabagom vodi Tužilaštvo BiH, odnosno tužilac Miroslav Janjić. Iz Ministarstva saobraćaja i komunikacija BiH u nekoliko su navrata poručili kako podržavaju rad istražnih tijela.

(Klix)