Arapski investitori prvi put u RS

20:30, 10.05.2017.
Thumbnail

Arapski privrednici prvi put su zvanično u Republici Srpskoj. Nakon Sarajeva, na red je došla i Banjaluka.

Za sastanak sa jedanaestočlanom delegacijom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata je vladalo veliko interesovanje privrednika iz Srpske. Ipak, njih 15-ak na kraju nije ni došlo, jer su njihovi potencijalni partneri iz Emirata u posljednji tren otkazali svoj dolazak.

"Što se tiče njihovih predstavnika, to su uglavnom predstavnici trgovačkih i konsalting firmi, kao i predstavnici komorskog sistema. Što se tiče firmi iz RS, to je iz više sektora, iz poljoprivredno-prehrambene industrije, metalske, elektroprerađivačke itd", kazao je Borko Đurić, predsjednik Privredne komore RS.

Robna razmjena UAE i Republike Srpske je manja od 10 miliona maraka godišnje, i na tome moramo da radimo - ističu iz Privredne komore.  Arapi, s druge strane, kažu da su iznenađeni neopisivim ljepotama koje nudi Banjaluka. U Privrednoj komori Emirata ovu posjetu vide kao svojevrsno ispitivanje ekonomskog terena.

"BiH je generalno veoma popularna turistička zemlja u Emiratima, tako da mi želimo da iskoristimo taj potencijal koji je nastao u zadnje 2-3 godine, i da na njemu gradimo. Najviše nas zanima investiranje u poljoprivredu i izvoz prirodnih resursa iz zemlje", kazao je Said bin Naser Al Talai, predsjednik Upravnog odbora Privredne komore emirata Um Al Kuvain.

U delegaciji iz Emirata se nadaju da će ova posjeta proizvesti konkretne rezultate, a kući nose pozitivnu sliku. Nakon sastanka u Komori, arapski privrednici su se upoznali sa ljepotama  grada na Vrbasu.