Apostrof: Zašto se Izetbegović igra vatrom

19:05, 21.04.2018.
Thumbnail

Da svako zveckanje oružjem, pa makar i rječima izaziva rasplamsavanje stare vatre, moglo se zaključiti i iz reakcija gostiju sinoćnjeg "Apostrofa". O temi - Zašto se Izetbegović igra vatrom usred balkanskog bureta baruta, žučno su razgovarali Aleksandar Vranješ, profesor Fakulteta političkih nauka u Banjaluci i Senad Bratić, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske iz SDA.

"Politički predstavnik bošnjačkog naroda kao najbrojnijeg naroda u BiH, iz ugla društveno-političke perspektive, naroda koji bi trebao da bude najzainteresovaniji da se gradi i BiH i budućnost u BiH, ovakvim porukama definitivno ne gradi ni povjerenje u BiH ni povjerenje u suživot i neku zajedničku budućnost", rekao je Aleksandar Vranješ, profesor Fakulteta Političkih nauka u Banjaluci.

""Bosanski paradoks" je što oni koji bi trebali da izgrade najveće povjerenje, takvim izjavama samo ruše BiH", rekao je Vranješ. Dodaje da sama izjava Bakira Izetbegovića otkriva njegove prave namjere.

"Čuli smo vrlo egzaktno kad kaže da će se haubice proizvoditi za prodaju i za "ne daj bože". To podrazumjeva da bi te haubice za "ne daj bože" u jednom trenutku trebale biti usmjerene prema Republici Srpskoj", istakao je Vranješ.

"Mislim da je ova izjava predsjednika Bakira Izetbrgovića koja daje informaciju o jednom uspješnom radu namjenske industrije BiH. Mislim da ne treba nam ta politička paranoja i mislim da se spinuju njegove izjave naročito u zadnjih godinu dana", naglasio je Senad Bratić, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (SDA).

Bratić dodaje da se po izjavama srpskih predstavnika vidi da su ušli u izbornu godinu. Kaže, sve izjave Bakira Izetbegovića bile su u slučaju da dođe do napada na suverenitet i integritet BiH te nikada u drugom kontekstu.

U razgovoru na ovu temu su učestvovali i gosti iz Hrvatske i Srbije.
Joško Klisović, poslanik SDP-a u Hrvatskom saboru dodao je i da Hrvatska modernizuje svoje oružje, ali ne da napadne BiH, nego da izgradi moćnu vojnu silu.

"Nikada nije dobro slušati da se spominju u javnom prostoru od vodećih političara riječi "haubice, puške, oružje". To nikad ne vodi dobrom, no u BiH se meni čini da vrlo često političari koriste teme koje vrlo brzo dižu emocije, a ovo je jedna od njih kako bi podigli uticaj među svojim biračima, povećali malo populatnost u javnosti ili se možda pripremali za nove izbore", rekao je Klisović.

"Idu izbori, a kada nemate odgovor na ekonomske probleme onda mišiće jačate neodgovornim izjavama", kaže Vladimir Đukanović, poslanik SNS-a u Narodnoj skupštini Srbije.

"Ovo je nešto što nije dobro, zato što je ovo osjetljivo područje i kada date ovakvu izjavu ona izaziva svuda zebnju. U ovoj situaciji bi koliko sam ja razumio otprilike, Izetbegović želio da brani Bosnu od sopstvenih građana. Očigledno da Srbi u Republici Srpskoj ne doživljavaju na jednak način BiH kao Izetbegović", istakao je Đukanović.

Đukanović je dodao i da je BiH krajnje nefunkcionalna država i da je primjer u svijetu nečega što ne bi trebalo da postoji.