Apostrof: Hoće li biti trećeg svjetskog rata?

19:23, 14.04.2018.
Thumbnail

Putin ne smije dozvoliti sebi da prvi trepne – tako je raspravu o krizi na Bliskom istoku pokrenuo Srđa Trifković sa banjalučkog Fakulteta političkih nauka. Pošto je u studiju “Apostrofa” bilo i onih koji imaju druge favorite – rasprava o Putinovoj ulozi u Siriji mogla je da počne.

"Ne smije da trepne upravo zato što je 2014. mlako i neodlučno reagovao na ukrajinsku krizu. To što je zadržao Krim i to što je pružio indirektnu pomoć Dombasu nije dovoljno", kaže Trifković.

U raspravu se odmah uključio Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik HHO Zagreb.

"Vama prepuštam da budete protiv NATO-a. Ako vam je Putin tako drag, svaka vam čast. Srećan vam put", rekao je Čičak.

U posljednjih deset godina svjetski poredak se mijenja i Amerika više nema istu političku i ekonomsku moć kao prije i izrastaju druge sile, tvrdi to stručnjak za međunarodne odnose, doc. dr Srđan Perišić.

"Sjedinjene Američke Države ne mogu da prihvate tu činjenicu da silaze sa trona i, šta rade? Ono što sam već rekao – one nastoje da izazovu geopolitički haos", kaže Perišić koji međunarodne odnose i geopolitiku predaje na Filozofskom fakultetu u Istočnom Sarajevu.

"Sposobnost SAD da kontrolišu taj haos opada i imperijalna prenapregnutost je u punom jeku na sceni, ali to stvara vrlo opasnu situaciju jer sile na silaznoj putanji izazivaju nepredvidive reakcije i igraju kockarski", dodao je Trifković.

Prema njegovim riječima, "iracionalnost donosilaca odluka u zapadnim centrima moći je alarmantna, a rizik za nekontrolisanu eskalaciju veći nego ikad".