Anketni odbor NS RS istražuje smrt Davida Dragičevića

19:09, 11.05.2018.
Thumbnail

Biće formiran Anketni odbor koji će u narednih mjesec dana dodatno da se pozabavi slučajem Davida Dragičevića - to su kasno sinoć odlučili poslanici nakon posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske. Na prijedlog Kluba SNSD-a, za predsjednika odbora je izabran Branislav Borenović.

Lider PDP-a kaže da je očigledno da u istrazi smrti mladića ima mnogo "rupa".

"Svoj posao ćemo uraditi efikasno, na bazi činjenica koje imamo, iznijeti određene stavove, sastaviti izvještaj. Nema anketni odbor neku veliku snagu, jer mi nemamo pravo da vodimo istražne i sudske radnje i za sada smo s te strane limitirani, ali možemo na bazi ovih činjenica koje imamo sastaviti jedan kvalitetan dokument i odrediti se po pitanju smrti Davida Dragičevića", rekao je Branislav Borenović, predsjednik Anketnog odbora NSRS u slučaju Dragičević.

Uz Borenovića, u Anketnom odboru su Drago Kalabić, Nedeljko Glamočak, Milanko Mihajilica i Goran Đorđić. Odbor treba da prikuplja informacije o slučaju Dragičević od svih relevantnih institucija, i da u roku od 30 dana parlamentu podnese izvještaj sa predloženim mjerama.

SNSD-ov Drago Kalabić je jedini član vladajuće koalicije u odboru. Kalabić upozorava da ni skupština ni odbor ne mogu preuzimati ingerencije od tužilaštva - kako su neki pogrešno protumačili formiranje tog radnog tijela.

"Ne postoji nikakva volja za prikrivanjem, ni ikakva pomisao za prikrivanje, i upravo to treba da bude domet Anketnog odbora - da onim institucijama nad kojima Narodna skupština ima ovlašćenje da ih kontroliše, na zakonom dozvoljen način utvrdi da li je eventualno bilo takvih stvari i da to predoči javnosti", naveo je Drago Kalabić, zamjenik predsjednika Anketnog odbora NSRS.

Parlament Srpske je usvojio 13 zaključaka, u kojima su, između ostalog, ocijenili da je bezbjednosno stanje stabilno, da odbacuju politizaciju cijelog slučaja i traže što bržu istragu. Milorad Dodik, koji nije posjetio sjednicu parlamenta, smatra da sastav Anketnog odbora pokazuje da niko ništa ne krije.

"Opozicija je željela Narodnu skupštinu, i ona je predočila javnosti niz informacija, i jeste na javnosti da o tome sudi. Dobro bi bilo da se stvari smaknu sa trgova, ulica, ali isto tako, svako ima pravo da u skladu sa zakonom izrazi svoju volju, rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Na posebnoj skupštinskoj sjednici o bezbjednosti u Banjaluci i Republici Srpskoj, usvojeni su samo zaključci koje je predložila vladajuća koalicija. Ideje opozicije, o smjeni ministra Dragana Lukača i traženju odgovornosti od njega i ostalih u vrhu policije zbog propusta tokom istrage, nisu usvojene.