ANKETA: Trebaju li građani dokazivati da traže posao?

12:02, 04.02.2018.
Thumbnail

Nezaposlene širom Republike Srpske šokiralo je kada su tokom redovnog prijavljivanja na evidenciju Zavoda za zapošljavanje saznali da moraju jednom mjesečno da dokumentuju da su kod dva poslodavca bili na razgovoru, tj. sami tražili posao, pa se pitaju koja je uopšte svrha ovog biroa.

“U birou su mi rekli da jednom mjesečno moram da napišem izvještaj da sam bio na razgovoru kod dva poslodavca, te da će me, ukoliko to ne učinim, Zavod označiti nezainteresovanim za posao. Tolike godine sam nezaposlen, nijednom mi biro nije našao ponudu, kao da ja ne bih radio. Ovo je još jedna muka na leđima nezaposlenih, dok administracija sjedi skrštenih ruku”, rekao je jedan nezaposleni Banjalučanin.

Sa druge strane zbog informacija o novim metodama rada sa korisnicima usluga u biroima Zavoda za zapošljavanje oglasili su se i iz ove institucije sa namjerom da pojasne eventualne nejasnoće koje bi građani mogli imati.

Kažu da je  pogrešno prenijeta u medijima informacija  da su nezaposlena lica dužna da dokumentuju da su bila na razgovoru za posao kod najmanje dva poslodavca. To se odnosi na individualni plan zapošljavanja u kojem su ponuđene određene aktivnosti koje će nezaposleno lice uz pomoć savjetodavca preduzeti prilikom izrade plana traženja posla, ističu u Zavodu za zapošljavanje RS.

U našoj anketi tražili smo i vaše mišljenje. Ovako ste glasali:

anketa rezulstati trazenje posla