"Anhedonija” Dine Šošea - svjež dašak profinjenog popa

11:02, 13.03.2018.
Thumbnail

“Anhedonija” je naziv prvog albuma muzičara Dine Šošea na kojem nam ovaj umjetnik donosi pročišćeni i profinjeni pop.

Njegove pjesme su, kako kažu muzički znalci, “melanholija kao izvor čistog veselja, za svako doba dana, u želji da ostanemo nasamo sa sobom. Odmah se zavole te pjesme koje su malo tužne, nimalo patetične i mnogo gorde”.

- Nekim ljudima je potreban psiholog kako bi im on otkrio zašto su nešto rekli ili učinili. Meni je bila potrebna pjesma, kako bih to isto razumio. Album “Anhedonija” je dijelom autobiografski, na njemu bi, da sam ga igrom slučaja izdao prije dvadesetak godina, bile tek dvije, tri pjesme. Život treba da se desi, da bi se imalo o čemu pjevati, kaže Dino o svomprvencu.

Šoše je rođen u Mostaru ali tokom rata se preselio, i danas živi u Beču. Fizička odvojenost odgovornog podneblja jezika na kome stvara ne predstavlja mu problem. Kaže "klikom miša" se mjeri udaljenost.

Album sadrži 14 pjesama i Dino je autor muzike i teksta.

29103294_10215496271901368_344932311055204352_n

- Čovjek sam sa juga, otud i ta durska melanholija u mojim pjesmama. Mi smo blizu mora, ali višak sunca i kamena čini nas melanholičnim. Od Šantića do Zostera, svi znaju kako istovremeno biti i veseo i depresivan, kaže Dino.

Bh. i regionalna muzička zvijezda Dino Merlin prokomentarisao je album "Anhedonija" rekavši kako je to autentičan rad talentiranog kantautora.

"Imao sampriliku i čast da poslušam Dinin album prvjenac. Veoma mi se dopada. Želim da dugo traje i donosi onu radost i ugodnost koju donosi lijepa umjetnost", istakao je Merlin. Album ovog Mostarca prokomentarisala je i Maya Sar.

"Zrelost izražaja kantautora, lijepe melodije, neobičan stil pisanja i savremena produkcija čine cjelinu koju želite slušati iznova, otkrivajući svaki put nove detalje i poruke. 'Anhedonija' je jedinstven i nesvakidašnji album", rekla je Sar.

Zapjesmu "Pola" snimljen je i video spot koji je radila agencija Kreativluk.

Link spota:https://www.youtube.com/watch?time_continue=107&v=58N1x6BBzmY