Analitičari kritikuju Zakerberga: Ima potpunu kontrolu i radi šta želi

10:17, 25.01.2018.
Thumbnail

Mark Zakerberg nedavno je najavio velike promjene na Facebooku rekavši da će se ova mreža okrenuti samim korisnicima i da će se na njoj preferirati komunikacija između prijatelja i porodice, dok će se na News Feedu manje pojavljivati sadržaj izdavača, brendova i kompanija.

Rekao je i da je svjestan mogućih posljedica jer će se ova promjena vjerovatno odraziti na posjećenost, odnosno vrijeme koje će korisnici provoditi na njoj. Ali, kako su pokazala istraživanja, povezivanjem s prijateljima i porodicom, korisnici će biti mnogo srećniji i zadovoljniji u odnosu na samo praćenje noviteta i vijesti na ovoj mreži.

Dok je dio ljudi pohvalio ovu odluku, marketinški stručnjaci i kompanije čije poslovanje sve više zavisi od Facebooka nisu nimalo zadovoljni ovakvim razmišljanjem Zakerberga, a čini se da s tom odlukom nije zadovoljan ni deo investitora i analitičara.

Naime, prema mišljenju analitičara Bendžamina Šahtera i Eda Altea iz “Mekvari kapitala”, ove kratkoročne odluke koje bi mogle negativno da se odraze na poslovanje, odnosno na prihode kompanije, još jedan su podsjetnik svim investitorima koliko je velika Zakerbergova moć u kompaniji i, ako osnivač Facebooka nešto zaželi, on će to moći i da ostvari, čak i ako se investitori ne slažu s takvim odlukama.

Problem je u tome što Zakerberg kontroliše veliki dio dionica i ima apsolutnu moć oko donošenja odluka tako da može da donese odluke koje su potencijalno financijski štetne za kompaniju, odnosno njene investitore, a oni su u takvim situacijama prilično nemoćni.

Šahter i Alte kažu da možemo da se divimo promijeni fokusa osnivača Facebooka, pa je pohvalna činjenica koja ljude stavlja u prvi plan, ali, kao financijske analitičare, ta strategija ih zabrinjava.

S obzirom na meteorski rast cijene dionica i vrijednosti Facebooka, Zakerberg se rijetko do sada našao na meti kritika, ali treba pratiti situaciju tokom narednih nekoliko mjeseci, odnosno kakve će financijske rezultate Facebook ostvariti tokom godine.

Jer, ako zbog njegovih odluka investitori počnu da gube novac, vjerovatno možemo očekivati pritisak na osnivača i šefa kompanije i okretanje poslovanju koje će i dalje donositi veliki novac deoničarima.

(B92)