Amerikanka pravni zastupnik Vojislava Šešelja

21:50, 19.10.2017.
Thumbnail

Sekretarijat Haškog tribunala imenovao je Amerikanku Kolin Roan za pravnog zastupnika Vojislava Šešelja za predstojeću raspravu o žalbi Tužilaštva na prošlogodišnju oslobađajuću prvostepenu presudu, saopšteno je iz Haškog tribunala.

Šešelj je prethodno najavio da neće prisustvovati razmatranju žalbe 13. decembra, zbog čega je Apelaciono vijeće Tribunala prije nedjelju dana donijelo odluku o postavljanju pravnog zastupnika i naložilo sekretarijatu da ga imenuje u roku od 10 dana.

Mandat pravnog zastupnika biće striktno ograničen da Šešeljeva proceduralna prava budu zaštićena ako se Šešelj ne pojavi na saslušanju, prenose beogradski mediji.

Roanova je kao advokat ranije zastupala pred Haškim tribunalom Milorada Trbića i Albanca Idriza Balju.

Šešelj je imao rok do 29. septembra da "razjasni svoju poziciju u vezi sa prisustvovanjem saslušanju o žalbi", ali tim povodom on nije sudu uputio zvaničan odgovor.

Sud je ranije Šešelju ostavio mogućnost da u raspravi učestvuje iz Beograda, posredstvom video-veze, ukoliko ne bude mogao da putuje u Hag.

Odluka Sekratarijata stupa na snagu datumom donošenja odluke.

Haški tribunal je 31. marta prošle godine oslobodio Šešelja krivice za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH.

(Srna)