Amerikanci misle da će Srpska spriječiti ulazak BiH u NATO i da ima Putinovu podršku

19:42, 13.01.2018.
Thumbnail

Srpska ima moć da spriječi ulazak Bosne i Hercegovine u NATO, piše u januarskom izvještaju Američkog Kongresa o uticaju Rusije širom svijeta.

U dijelu teksta koji se odnosi na BiH, između ostalog, piše da se po tom pitanju moraju usaglasiti sva tri konstitutivna naroda – što u Srpskoj pozdravljaju kao tačnu informaciju. Ne slažu se oko dijela u kojem Amerikanci upozoravaju da, to što se ruski predsjednik sve češće susreće sa Miloradom Dodikom, može da uspori nastojanje Bosne i Hercegovine da postane članica.

"Prigovor Srpske oko ulaska u NATO može da sruši bilo kakav sporazum. U prethodnim godinama, Rusija je intenzivirala svoje odnose sa Miloradom Dodikom, što može da ugrozi proces pristupa BiH NATO-u. Iako je Dodik samo predsjednik entiteta, Vladimir Putin se u nekoliko navrata sastao s' njim ali ne i sa predstavnicima državne vlasti iz Sarajeva – čime je prekršio diplomatski protokol i jasno stavio do znanja na čijoj je strani", kaže se u izvještaju.

Svaka država određuje sa kim će se sastajati, poručuje predsjednica Vlade. Željka Cvijanović ipak tvrdi da su poveznice Republike Srpske sa onim što rade velike sile nekorektne i netačne.

"Namjera je da se na Republiku Srpsku stavi pečat i da ona bude kriva za sve ono što se nekako, negdje naopako dešava. A pogotovo, naravno, da jeste iritirajuće kad vidite da se jedna mala Republika Srpska stavlja u kontekst toga na koji način se dešavaju ili ne dešavaju ili šta se sve zbiva na relaciji velikih sila. To je apsolutno nekorektno i netačno", kaže Željka Cvijanović,  predsjednik Vlade RS (SNSD).

Jedino što je tačno je to da se o ulasku u NATO moraju složiti sva tri naroda u Bosni i Hercegovini, tvrdi ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine. Po tvrdnjama Crnatka, priča o uticaju Rusije na ovim prostorima je preuveličana.

"Ja ovo ne doživljavam, uopšte, kao neku posebnu priču oko uticaja Rusije na ove prostore, nego ovo, prije svega, doživljavam kao potvrdu značaja i snage koji ima Republika Srpska sa svojim nadležnostima, i sa svojim ustavnim i zakonskim ovlašćenjima i tačno je to – bez Republike Srpske nema NATO-a", komentariše  Igor Crnadak, ministar inostranih poslova BiH (PDP).

Izvještaj američkog kongresa, koji su napisale demokrate iz Komiteta za odnose sa inostranstvom, pročitali su i u ruskom Ministarstvu inostranih poslova. Navode o miješanju u odnose drugih zemalja portparol ministarstva, Marija Zaharova, nazvala je nekorektnim.