Američka vojska izgubila opasan tovar: Granate ispale iz kamiona

21:46, 16.05.2018.
Thumbnail

Vazdušne snage SAD ponudile su nagradu u iznosu od pet hiljada dolara za pomoć u potrazi za kontejnerom sa granatama koji je tokom transporta ispao iz kamiona u Sjevernoj Dakoti.

Prema pisanju "Skaj njuza“, incident se desio 1. maja dok je kamion prevozio oružje između dva poligona za ispitivanje naoružanja u Sjevernoj Dakoti.

Navodi se da je za municijom prvo tragala vojska, ali se to završilo bezuspješno. Tek poslije nekoliko dana o slučaju je obavješten i lokalni šerif. Skoro 100 pilota iz avio-baze Minot je takođe učestvovalo u potrazi za granatama.

Šerif okruga Mauntrejl Ken Halvorson izjavio je da vojska nije pružila brze i pravovremene informacije. Dodao je i da granate mogu biti opasne i da je o cijeloj situaciji trebalo odmah obavestiti lokalno stanovništvo.

Kako se navodi, lokalno stanovništvo, uglavnom radnici u naftnoj industriji, i autohtona plemena su upozoreni na prisustvo opasne municije u okrugu.

Ovo nije prvi put da američka vojska gubi granate. U januaru 2017. godine iz kamiona američke vojske u Poljskoj je ispala tenkovska municija.

(Kurir.rs)