Ambasador BiH u Belgiji podnio ostavku: Aćimović se vraća u BiH

20:30, 14.11.2017.
Thumbnail

Amabasadoru BiH u Belgiji je prekipjelo. Draško Aćimović podnio je ostavku zbog političke i ekonomske krize u kojoj se BiH nalazi.

Pismeno je obrazložio da su svi njegovi napori da konkretno unaprijedi saradnju dvije zemlje, pali u vodu. Tako je, piše ambasador, upitna podrška Belgije BIH na putu ka EU, BiH je odbila pomoć belgijskih stručnjaka za mehanizam koordinacije, obustavljena je i avionska linija Brisel-Sarajevo, a nikada nije održana konferencija na visokom nivou koja je trebala da okupi ministre unutrašnjih poslova i privrednike, jer je BIH strana otkazala skup.

"Kao odgovoran čovjek koji je uvijek nastojao stajati iza svojih riječi i djela, odlučio sam da se povučem sa pozicije ambasadora BiH u Kraljevini Belgiji i aktivnije uključim u politički život u Bosni i Hercegovini", naveo je Aćomović i pismu.

I više od ovog objašnjenja iz pisma, bar danas, nismo dobili. Ambasador Aćimović, medije će držati u neizvjesnosti još nekoliko dana.

"Ambasador neće davati komentar nikome do petka. Tako mi je rekao da prenesem svim novinarima, do petka neće biti nikakvog njegovog komenatara. A može se samo potvrditi da je dao ostavku", rekla je sekretarica Ambasade BiH u Belgiji.

Aćimović je 2014. godine figurirao kao potencijalni kandidat Napredne Srpske za člana Predsjedništva BiH. Za ambasadora u Belgiji je imenovan početkom prošle godine. Ministar inostranih poslova Igor Crnadak, kratko je poručio da nema komentar na ostavku ambasadora Aćimovića.