Alumina: Nezakonita blokada računa i pljenidba imovine dovela bi do prestanka rada

15:53, 18.04.2018.
Thumbnail

Upravni odbor i menadžment kompanije "Alumina" iz Zvornika i Sindikat metalske industrije i rudarstva ovog kolektiva konstatovali su danas da "grupa na čelu sa fočanskom firmom "Pavgord", potpomognuta gradonačelnikom Zvornika Zoranom Stevanovićem, od zvorničkog Osnovnog suda zahtijeva novu nezakonitu blokadu računa i pljenidbu imovine u vlasništvu fabrike".

U zaključcima koje su danas donijeli Upravni odbor, menadžment i Sindikat metalske industrije i rudarstva kompanije "Alumina" ukazano je da bi nezakonita blokada računa i pljenidba imovine dovela do prestanka rada ovog privrednog kolektiva i strateških partnera, kao što su kompanija "Boksit" iz Milića i drugi.

Oni su zatražili održavanje hitne sjednice Vlade Republike Srpske u kompaniji "Alumina" o, kako kažu, kriminalnom otimanju i uništavanju fabrike od ove grupe na čelu sa firmom "Pavgord".

U zaključcima, koji su saopšteni na konferenciji za novinare, kaže se da sve ovo vodi nesagledivim, trajnim političkim, socijalnim, ekonomskim i pravnim posljedicama po Republiku Srpsku, pa u tom slučaju menadžmenti "Alumine" i "Boksita" ne mogu preuzeti odgovornost za posljedice koje mogu nastati.

"Sindikat zaposlenih, te uprave i menadžmenti 'Alumine' i kompanije 'Boksit' oštro osuđuju ovo djelovanje, te upozoravaju javnost da je frapantno da pripadnici ove kontroverzne grupe do danas nisu krivično procesuirani za nedjela koja godinama sprovode", navodi se u zaključcima koje je iznio predsjednik Upravnog odbora kompanije "Alumina" Milorad Motika.

U skladu sa ovim, Upravni odbor, menadžment i Sindikat kompanije "Alumina" pozivaju sve poslanike iz Izborne jedinice sedam da odmah javno osude djelovanja "kontroverzne grupe na čelu sa fočanskom firmom "Pavgord", snažno podržane od gradonačelnika Zvornika" i da sutra dođu u Fabriku da bi se upoznali o situaciji s ciljem preduzimanja odgovarajućih mjera.

Rukovodstvo i Sindikat ovog kolektiva zahtijevaju da nadležni organi, koji godinama sprovode istražne radnje, da hitno preduzmu mjere iz svoje nadležnosti i obaveza radi privođenja pravdi i procesuiranja odgovornih lica da bi se spriječilo otimanje i uništavanje fabrike.

Sindikat i uprave "Alumine" i "Boksita" obavještavaju javnost da će od ponedjeljka, 23. aprila, preduzimati sve raspoložive aktivnosti radi sprečavanja ove destrukcvije.

"Nema sumnje da se može očekivati da će zaposleni u 'Alumini' i kompaniji 'Boksit', kao i poslovni partneri i članovi njihovih porodica iskoristiti sva prava koja će se ogledati u masovnom okupljanju i protestima sa nesagledivim i nekontrolisanim posljedicama, ne samo po regiju Birač, nego i Republiku Srpsku", navodi se u zaključcima.

Predsjednik Sindikata kompanije "Alumina" Radenko Smiljanić zatražio je od nadležnih da urade sve što je potrebno da se ne desi blokada računa "Alumine", jer u protivnom Sindikat neće snositi nikakvu odgovornost ako dođe do ponovnih protesta koji se neće moći kontrolisati.

"Prošle godine imali smo u aprilu proteste po istom osnovu i trudili smo se da budu mirni i kontrolisani, ali za ove, ako dođe do njih, Sindikat ne može snositi nikakvu odgovornost ako neko hoće da blokira račun, da plijeni imovinu, da tjera kupce i poslovne partnere, a radnike i njihove porodice ostavi bez posla i egzistencije", rekao je Smiljanić.

Prema njegovim riječima, neko hoće da uništi nešto što može da funkcioniše i što ima sve pozitivne trendove o dobrom poslovanju, ali radnici to neće dozvoliti.

Konferenciji za novinare prisustvovali su i šef pravnog tima Fabrike glinice "Birač" u stečaju Vitomir Popović i advokat kompanije "Alumina" Vladimir Milošević.

(Srna)