Alo alo

12:23, 05.11.2017.
Thumbnail

Kultna britanska serija “`Alo, `alo” radnim danima na ATV-u.

Replike iz ove serije i danas se često koriste, a od ove sedmice možete ih se prisjetiti jer ATV prikazuje “`Alo, `alo”.

Radnja serije odvija se tokom Drugog svjetskog rata, a glavni lik je René Francois Artoa vlasnik malog kafea u gradiću Nuvionu. Gradić su okupirali Nijemci, koji su iz njega pokrali sva vrijedna umjetnička djela, među kojima i prvi ikada napravljen sat s kukavicom te Van Klompovu sliku „Posrnula Bogorodica“. Zapovjednik grada želi sliku zadržati za sebe pa je daje Reneu da je sakrije u svom kafiću. Ali sliku želi i Gestapo, koji šalje Ota Flika da je nađe. U isto vrijeme Renéov kafić služi kao skrovište dvojici hrabrih, ali priglupih oborenih britanskih pilota, a René je primoran raditi za Pokret otpora inače će biti ubijen zato što poslužuje Nijemce. René se također trudi balansirati između afera s konobaricama Ivete, Mariom i Mimi i braka s Edith .

Iako se legendarna britanska BBC-jeva humoristička serija snimala devedesetih godina, njen stil i duhovitost su svježi i dandanas.

Autori serije su čuveni  Jeremy Lloyd i David Croft. Uprkos opštem mišljenju, svrha serije nije bila ismijavanje Drugog svjetskog rata, nego karikiranje ratnih filmova i televizijskih drama, posebno drame BBC-ja „Tajna vojska“, koja se bavila događajima i članovima  Pokreta otpora u kafeu u Briselu.

Seriju koja će vas nasmijati do suza pratite na ATV-u  od ponedjeljka do četvrtka u 00:20 i petkom od 22:10.