Albanski Skenderbeg suspendovan na 10 godina u Evropi

21:40, 29.03.2018.
Thumbnail

Disciplinska komisija UEFA kaznila je albanski Skenderbeg sa deset godina suspenzije i milion evra kazne zbog namještanja mečeva u evropskim klupskim takmičenjima, javljaju albanski mediji.

Tim iz Korče najavio je žalbu Međunarodnom sudu za arbitražu u sportu.

UEFA je albanskom klubu ostavila rok od 90 dana da uplati milion evra kazne zbog namještanja utakmica u evropskim takmičenjima, u kojima, prema odluci Disciplinske komisije Evropske fudbalske unije, neće moći da se takmiči u narednih deset godina.

Odluku o kazni potpisao je predsjednik Disciplinske komisije UEFA, Austrijanac Tomas Partl.

Evropski fudbalski čelnici su ovu odluku donijeli poslije široke istrage koja je pokazala da su čelnici Skenderbega manipulisali rezultatima prateći "nelogičan i iracionalan" tok uplate novca na nekoliko kladioničarskih sajtova.

UEFA je istragom ustanovila da lica povezana sa albanskim klubom, uz direktnu pomoć ljudi iz samog kluba, manipulišu rezultatima kako bi stekli finansijsku korist.

Prvi meč je onaj protiv Krusejdersa iz Sjeverne Irske, gdje UEFA "ne vidi niti jedan razlog, osim imperativa kladionice, zbog čega su timovi insistirali svim silama da postignu barem četiri gola". Drugi meč je iz istog kvalifikacionog ciklusa, a odigran je 25. avgusta 2015. godine protiv Dinama iz Zagreba.

Preostala dva meča, koja prate iste obrasce sinhronizovanog ponašanja kladilaca i fudbalera, sa portugalskim Sportingom i moskovskom Lokomotivom u Ligi Evrope.

(SrpskaCafe)