Akcionari Ljubije direktora prijavili SIPA

19:12, 14.08.2017.
Thumbnail

U SIPA će osvanuti ime direktora Rudnika željezne rude Ljubija. Mali akcionari, koji i dalje traže svoje pare, ali i objašnjenje gdje su, odlučili su da protiv rukovodstva podnesu krivičnu prijavu.

"Neka SIPA provjeri gdje je naših pet odsto, kad već direktor neće da objasni", poručuju mali akcionari Rudnika Ljubija.

Njihov predstavnik u kancelariji SIPA u Banjaluci podnio je krivičnu prijavu protiv kompletnog rukovodstva RŽR-a koje, kaže, nezakonito izvlači dobit koju je nakon dugo vremena isplatio "Arcelor Mital".

Za 10 godina od 10 isplaćenih miliona, kažu, nisu dobili ni marke, pa ostaje nejasno gdje su pare potrošene, jer rukovodstvo krije podatke. Ne znaju ni šta je sa parama od zakupa odmarališta na moru, pa sumnjaju da se novac iz firme nezakonito izvlači za izgradnju zgrade u centru Prijedora, koju rudnik gradi zajedno sa strateškim partnerom. Traže da SIPA sve provjeri.

"Ko je taj strateški partner? Iz kojih sredstava se ta zgrada pravi? Može jedino iz dividende, nema iz čega drugoga. Jer, rudnici ništa ne proizvode. Oni nisu proizvođači, oni imaju 10 zaposlenih koji 14 godina spavaju zimski san. Niko od akcionara u Rudnicima željezne rude Ljubija nije nikada dobio ni jedan fening dividende. Ja ne znam zašo se Republika Srpska odrekla svojih 64 posto", kaže Mirko Šašić, potpredsjednik Skupštine akcionara RŽR Ljubija.

telop 2

"Nismo potrošili svih 10 miliona, a sa zgradom sam napravio dobar posao", odgovara akcionarima direktor RŽR-a.

Do sada se od njih i od medija branio tvrdnjom da po zakonu nije dužan da objašnjava kako su pare potrošene, ali je ipak za ATV odlučio da otvori karte.

"Kad pokrijemo gubitke, ostaće nam na računima više od četiri miliona maraka", kaže Stanko Vujković.

Ostalih šest miliona potrošeno je, prvenstveno, na plate zaposlenih, održavanje, amortizaciju i poreze. I to košta, kaže direktor, iako je firma faktički mrtvo preduzeće, jer ga 10 zaposlenih održava u životu do novog pokušaja privatizacije.

"Nama je po ugovoru i po sporazumu osporena osnovna djelatnost i mi ne možemo ništa drugo da radimo osim, da kažem, redovne aktivnosti - imovina, čuvanje, obračuni, Poreska uprava. Znači, to je 10 administrativnih radnika. Pa, 10 imaš direktora, finansijskog, ovog, onog, imaš šest činovnika, koji vode priču oko knjigovodstva, finansija", kaže Stanko Vujković, direktor RŽR Ljubija.

Vujković kaže da se ne plaši krivične prijave i da može da opravda svaku potrošenu marku. Zgradu, kaže, ne pravi rudnik, nego privatna firma na zemlji RŽR-a, koju će unovčiti naredne godine za dva miliona maraka. Tako će, zajedno sa parama koje su ostale na računu, naredne godine biti više od šest miliona koje će, ako se dogovore, između sebe moći da podijele akcionari Ljubije. Od nih je najveći država sa 64 odsto kapitala.