Akcija ROSU na Kosmetu, privedeni sekretari Crvenog krsta

10:04, 14.09.2017.
Thumbnail

Specijalne jedinice kosovske policije pretresle su prostorije privremenog organa opštine Peć i tokom noći privele Moma Dašića, sekretara Crvenog krsta iz sistema Crvenog krsta Srbije. On je u međuvremenu pušten iz pritvora a prethodno su privedena još dva sekretara, u Gračanici i Dragašu. Akcija je sprovedena u više srpskih sredina na Kosovu i Metohiji.

Momo Dašić je odveden na saslušanje, a predsjednik opštine Peć Miloš Dimitrijević pozvan je da se u četvrtak javi na informativni razgovor u policiji, javlja dopisnik RTS-a.

Policija je ranije privela i sekretare republičkog Crvenog krsta u Gračanici i Dragašu, Svetu Živića i Zećira Zurapija.

Živić je takođe zadržan na saslušanju, dok je Zurapi, iz sela Rapča kod Dragaša, pušten.

Policija je u Gračanici i Dragašu oduzela pečate Crvenog krsta i, u kućama privedenih, zaplijenila dokumenta o socijalno ugroženim porodicama.

Pripadnici ROSU su tokom večeri bili i u prostorijama koordinatora Crvenog krsta za Kosovo i Metohiju u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice. Takođe su upali i u zgradu opštine Obilić, u selu Plemetina, odakle iznose dokumentaciju. U ovoj akciji nema privedenih.

Sekretar Pokrajinskog Crvenog krsta Dragiša Murganić kaže da je razlog pretresa popis stanovništva koji se vrši radi izrade socijalne karte, na osnovu koje se utvrđuje kome treba humanitarna pomoć.

"Izrada socijalne karte za sve ljude, jer se poslije toga rade kriterijumi kome treba humanitarna pomoć, kome ne, idt... Mi to svake godine obnavljamo, ali nam je potrebna sada izrada socijalne karte zbog ogromnih promjena u toku godine", rekao je Murganić.

Iz kosovske policije nema objašnjenja sinoćnje akcije u više srpskih sredina na Kosovu.

Albanski mediji prenose da je u opsežnoj policijskoj operaciji nekoliko ljudi uhapšeno, navodno zbog špijunaže. Anonimni izvori iz kosovske policije, kako prenosi Kosovo pres, navode da je u ovoj akciji pronađen materijal koji ukazuje na ilegalno prikupljanje ličnih podataka na Kosovu.

(RTS)