26 godina od zločina u Dobrovoljačkoj: Nema pravde za porodice žrtava!

19:09, 02.05.2018.
Thumbnail

Porodice stradalih vojnika ni ove godine neće otići na mjesto ubistva najmilijih.

"Jednako boli i što me nikada nijedno tužilaštvo nije pozvalo da kažem istinu", poručuje Bogdanka Tomović, majka ubijenog vojnika JNA , koja će i sutra u Istočnom Sarajevu prisustvovati obilježavanju stradanja u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici.

Poruka da su vojnici bili zakonita meta, bila je kaže najsnažniji udarac iz pravosudnih institucija, pa se i dalje pita, kako ih nije stid porodica koje godinama traže istinu.

"Na svu muku posljednje dvije godine ne možemo otići u Dobrovljačku i zapaliti svijeću na mjestu gdje su stradali naši najmiliji", priča majka ubijenog Zdravka Tomovića.

"Evo dvije godine ne daju nam da dođemo na mjesto zločina, da ostavimo cvijeće i zapalimo svijeće i pitam se do kada će ovo ovako trajati? I ova mržnja, a ne kamo li da bi postavili neko obilježje", navodi Bogdanka Tomović, majka ubijenog vojnika JNA.

Porodice su godinama u pratnji policije dolazile do mjesta stradanja u Sarajevu, gdje su do prošle godine obilježavale godišnjicu zločina . Okupljanje je redovno pratilo na desetine policajaca, koji su oko 3. maja pojačavali prisustvo u tom dijelu grada. Nakon i ovakvih prizora koji su pratili obilježavanje, odlučeno je da i ove godine pomen bude održan samo u Istočnom Sarajevu.

Na mjestu stradanja nikada nije postavljeno spomen obilježje za ubijene pripadnike JNA, što je bio jedan od glavnih razloga što se porodice stradilih i preživjeli iz kolone od prošle godine okupljaju samo u Istočnom Sarajevu. Ranije su polagali cijeće i palili svijeće na malom prostoru u nekadašnjoj Doborovljačkoj ulici, a sve inicijative da se ovdje postavi spomen obilježje su odbijene od strane federalnih vlasti.

U napadima 02. i 03. maja ubijena su 42 pripadnika JNA, dok je je 71 ranjen. Na današnji dan 1992. godine počeo je napad, a samo na Skenderiji u zasjedi je ubijeno 14 oficira i vojnika koji su krenuli u pomoć opkoljenim drugovima u Domu JNA. 3. maja je napadnuta kolona koja se izvlačila u Lukavicu, a svemu je prethodilo niz ubistava koji nikada nisu procesuirani.

"Prvo ubistvo je bilo u kafiću na Bistriku, 20. aprila, vrlo slabo j to medijski ispraćeno tada, iako su tu bili vojnici, po saznanjima koje sam dobio od oca, koji je iz Šabca, jednom su ga zvali, ali poseban postupak nikada nije pokrenut", navodi Željko Pantelić, poručnik bivše JNA.

Pantelić je teško ranjen u koloni, koja je napadnuta 03.maja, a porodice još jednom podsjećaju na težak poraz pravosudnih institucija koje nisu procesuirale zločine. Ustavni sud BiH je u februaru zatražio od bh. Tužilaštva da do kraja maja odgovori na pritužbe na obustavljane istrage u slučaju Dobrovoljačka.