200 lijekova čeka "zeleno svjetlo": Sve stalo na Komisiji!

19:20, 19.12.2017.
Thumbnail

Oko 200 novih lijekova nije registrovano i ne može na bh. tržište, jer stručna Komisija Agencije za lijekove ne radi. A ne rade, jer im nisu isplaćene naknade za rad.

lijekovi apoteka

Zato je životno ugroženo više od 100 pacijenata, jer su među novim lijekovima i oni za najteža oboljenja - upozorava na to poslanik u Predstavničkom Domu Nermina Kapetanović.

"Među tim lijekovima se nalazi oko 20 lijekova koje čekavu životno ugroženi pacijenti s najtežim dijagnozama poput karcinoma pluća, karcinioma dojke, metastatskih karcinoma, multiplog mialoma i više vrsta gastrointestinalnih karcinoma koji su jako česti u državi Bosni i Hercegovini", navodi Nermina Kapetanović, poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH-

Neki od tih lijekova koštaju i do 20.000 maraka mjesečno i pacijenti ne mogu da ih priuštite. Zato poslanik Nermina Kapetanović traži da se što prije riješi problem registracije lijekova.

agencija

Starim članovima Komisije istekao je mandat, a novi članovi još nisu izabrani. Ne izostaju ni plate radnicima. U Agenciji za lijekove priznaju da je Komisija stala sa radom, ali odgovornost prebacuju Savjetu ministara, jer nije usvojilo Odluku o naknadama za rad članova Komisije.

"Istina je da oko 200 zahtjeva čeka na mišljenje Komisije, te da ista nije zasjedala od maja mjeseca. Razlog za navedeno je “proceduralna blokada”", navode iz Agencije za lijekove.

vlcsnap-2017-12-19-19h18m23s183

Novac za rad te Komisije obezbjeđuje se iz budžeta. Po Zakonu o lijekovima i medicinskim sredstvima, naknade za rad članova Komisije određuje direktor Agencije za lijekove. Aleksandar Zolak danas nije odgovarao na pozive ATV-a.