156.vječiti derbi: Boaći spasio Zvezdu

08:42, 14.12.2017.
Thumbnail

Partizan dočekao penal poslije 22 godine i vodio sve do šest minuta prije kraja. Viđen dobar, borbe, muški derbi.

Pozlata evropske jeseni dva najveća srpska kluba. Tako su iz Humske i Ljutice Bogdana najavljivali 156.vječiti derbi, ali namjera da se stavi jagoda na šlag nije uspjela ni jednima, ni drugima. Partizan i Zvezda su odigrali dobar, borben, muški derbi, koji je na kraju po svemu viđenom završio možda i najrealnijim rezultatom – 1:1 (0:0).

Oprez koji je krasio i prethodni derbi odigran na “Rajku Mitiću” dominirao je i tokom prvog poluvremena 156. svetkovine srpskog fudbala. Fajterski nastrojeni timovi su više razmišljali o tome da igrom na ivici faula i žestokim pritiskom na sredini terena razgrade igru rivala nego da zaprijete Stojkoviću i Borjanu.

Mažić je sa nekoliko žutih kartona u prvih 20-ak minuta pokušao da preorijentiše i jedne i druge na igru, ali je 20-ak hiljada svjedoka u Humskoj tokom cijelog prvog poluvremena imalo malo šta da vidi. Partizan je iz tog stegnutog obruča na sredini terena pobjegao u 15. minutu, ali je iz dobre pozicije sa ivice šesnaesterca šutirao traljavo pored gol. Crveno-bijeli su priliku da poguraju utakmicu u smjeru koji njima odgovara propustili u 29.minutu kada je Pešića očigledno iznenadila lopta sa lijevog boka, pa je umjesto mreže sa samo dva metra pogodio Stojkovića.

A da derbi ne mora nužno da predstavlja samo taktičko nadmudrivanje pokazalo je potpuno drugačije drugo poluvrijeme. Gardovi su spušteni, pa su i jedni i drugi krenuli srčanije i otvorenije ka izbjegavanju početnog rezultata.

U 60.minutu srčani Ožegović je sam sebi izgradio odličnu poziciju prodorom po lijevom boku, kada je ušao u šesnaesterac gurnuo je loptu pored Vujadina Savića kojem nije ostalo ništa drugo nego da ga sruši. Mažić se u trenutku nećkao, ali je ipak pokazao na bijelu tačku, pa su tako navijači velikana sa crno-bijele strane Topčiderskog brda dočekali prvu najstrožu kaznu za svoj tim u vječitim derbijima još od 99. koji je odigran 18.marta 1995! Za razliku od Kruševca svađe nije bilo, Suma je preuzeo odgovornost i ušao u srca “Grobara” prvim pravim potezom u posljednjih nekoliko mjeseci. Borjan je pogodio stranu, zakačio loptu, ali nije mogao da spriječi vođstvo Partizana – 1:0.

Fudbal je mogao potpuno da “prodiše” od tog momenta, Zvezda je bacila sve karte na napad, a “naplata” takvog pristupa mogla je da stigne već u 65.minutu. Pešić se našao oči u oči sa Stojkovićem, a čudesni golman Partizana je udarac upućen sa svega pet metara uspio da prebaci preko prečke. Partizan je u tim trenucima odlično koristio prostor koji se ukazivao na protivničkoj polovini, Ožegović je u 77.imao “meč loptu” za pobjedu svog tima, a kada u tome nije uspio stigla je kazna.

Svi koji su se do tog 84.minuta pitali da li je Boaći uopšte prisutan na derbiju dobili su odgovor poslije gužve u 16-ercu crno-bijelih. Internacionalac iz Gane je prihvatio jednu loptu na ivici šesnaesterca, milimetarski precizno gađao lijevi donji ugao, pa svemoćni Stojković nije imao kud nego po loptu u mrežu.

(Novosti)