145 godina Banjalučke pivare

20:39, 22.03.2018.
Thumbnail

Pivarska tradicija duga 145 godina poseban je razlog za ponos Banjaluke i cijele Republike Srpske. Mala pivare u kojoj je u početku radilo svega devet ljudi, prerasla je u veliku kompaniju koja godišnje proizvede milione hektolitara piva. Duga tradicija predstavlja okosnicu razvoja Banjaluke i cijele regije.

"To je i priča o nekakvom u početku paralelnom, a onda kasnije sve bližem suživotu grada i pivare koji je nekako, nakon nekoliko decenija doveo do srastanja pivare i Banjaluke. I nije slučajno što je pivara dobila ime Banjalučka pivara", kaže Zoran Paješinović, istoričar.

Pivara je danas pojam moderne kompanije, posvećene svojim potrošačima, zaposlenima i društvenoj zajednici. Jedini je proizvođač piva u Republici Srpskoj.

145 godina pivarstva u Banjaluci bio je povod da Banjalučka pivara otvori izložbu u kojoj su prikazane fotografije razvoja pivare od početaka do danas. Tako možete vidjeti bure sa kraja devetnaestog, početka dvadesetog vijeka. Jedno od prvih u koji se točilo i transportovalo pivo.

"Ova istorijska izložba „Vijek i po pivarstva“ je poklon Banjalučke pivare, Banjaluci, gradu, svim njenim sugrađanima i posjetiocima koji će dolaziti. Doći da vide i da se upoznaju sa nastankom pivarstva na ovom podneblju ", kaže Milka Stanivuković, PR menadžer Banjalučke pivare.

Najbolji studenti odsjeka istorije sa Univerziteta u Banjluci biće domaćini svim posjetiocima izložbe. Banjalučka pivara je jedna od najmodernijih u regionu sa kapacitetom proizvodnje dovoljnim za snabdijevanje tržišta Bosne i Hercegovine.