Zotov banuo na pres sindikata Mitala!

Autor Milan, ATV

Objavljeno: 19:25, 20.04.2017

Došao je na pres konferenciju i uredno sjeo u publiku. Od sindikalaca “Arselor Mitala” Evgenij Zotov nije čuo ni jednu lijepu riječ o svojoj firmi, jer od “Mitala” ne vide ozbiljnijeg proizvođača željezne rude.

Predstavnici radnika iz Prijedora i Zenice sa Obradom Belezadom na čelu utrkivali su se da nabroje što više razloga kotra Vladine odluke da akcije “Ljubije” proda Zotovljevoj “Izraeli investment grupi”.

“Šta smo mi dobili kao država ako damo sve pojedincu koji se tamo predstavlja kao utjerivač nekih dugova”, naveo je Milanko
Stojnić, sindikat “Arselor Mitala” Prijedor.

“Ne vjerujemo da će “Arselor Mital” kupovati ovu rudu od ove Investicione grupe ako uđe sutra u Ljubiju. Oni će uzimati radije rudu iz Brazila, ja vam to garantujem nego od njih”, upozorava Zuhdija Kapetanović, sindikat “Arselor Mitala” Zenica.

Zotov je optužbe pažljivo saslušao. Sačekao je da svi završe i onda se javio za riječ.

“Poštovanje. Evgenij Zotov, jedan od akcionara Izraeli investment grupe i direktor. Došao sam kod vas da lično čujem šta kažete, da pitam neka pitanja. Ako imate vi pitanja otvoreno vama da odgovaram”, predstavio se Evgenij Zotov, “Izraeli investment grupa.

Zbog kamera i ozvučenja sjeo je za sindikalni sto i tad je krenula rasprava i svađa. Pred radnicima je garantovao razvoj rudnika i očuvanje radnih mjesta, ali su ga sindikalci napali u startu.
“Dođe li do nekih sporova između vas i “Mitala” nas nema čovječe. Mi odosmo kući. I vi i “Mital” . Vi ćete se naći u toj priči ali tu nema nas”, rekao je Milanko Stojnić, član sindikata.

Ni na navode Zotova da daju garancije da će radnici biti zaposleni Stojić je bio nepovjerljiv: “Vi ništa nama niste dali. Sad mi pričaš na ruskom”.

“Ovdje je monopol i niko ne želi konkurenciju. Ovo je bitno, ovo što je “Arselor” zabrinut što je sad došla konkurencija. Što nema šanse da sad kaže: “Mi mislimo ovako i tačka. Mi želimo takvu cijenu i tačka””, naveo je Evgenij Zotov.

“Nikad ja sa vama ne bih sarađivao. Vi ilegalno dolazite na pres konferenciju molim vas lijepo”, riječi su Zuhdije Kapetanovića ,sindikalca “Arselor Mitala”.

Sindikalce je zanimalo ko je pozvao Zotova na konferenciju. Tvrdio je da sindikalci konferenciju žele da pretvore u debatu, ali da on nema namjeru sa sa njima debatuje. Upitao je i da li mu je za dolazak trebala pozivnica.

Ipak, jesu i konferencija se ubzo pretvorila u verbalni sukob.

“Nudimo ulaganje u razvoj Ljubije i Tomašice, a neka “Arselor Mital” radi u Omarskoj”, govorio je Zotov. Radnici su uzvraćali da je riječ o prevari.

“Ono što je glavno obrazloženje Vlade je da će pokrenuti ta centralna rudišta. To je naša zabrinutost, da sa ovim podacima sa kojima se raspolažemo neće doći do pokretanja centralnih rudišta”, pojašnjavao je Zotov. “Mi imamo iskustvo, imamo afinacije, tržište. Ja se bavim rudarstvom dvadeset dvije godine. Radio sam u rudniku u Rusiji sa pet puta većom proizvodnjom rude”, dodao je.

“Gdje ste bili prije 12 godina, prije nego što je “Mital” ušao? Što niste onda kupili? Gdje ste bili? Kad vi tako dobro poznajete rudarstvo. Gdje ste bili?”, nizala su se pitanja Zuhdije Kapetanovića, sindikat “Arselor Mitala” Zenica.

Zotov je odgovarao da je bio u Rusiji. Naveo ime rudnika u Rusiji- Stojilenskin i to da je proizvodio 10 miliona tona godišnje.

Pošto konsenzus nije postignut organizatori su završili pres konferenciju. Rasprava je nastavljena u hodniku.
O činjenicama i Vladinom izboru debatu će nastaviti poslanici. Sjednica na kojoj će raspravljati o prodaji akcija rudnika željezne rude zakazana je za pet dana.

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone