ZOI: i pored zabrane zagrmila ruska himna VIDEO

Autor Tanja, ATV

Objavljeno: 15:36, 25.02.2018

Odlukom Međunarodnog olimpijskog komiteta, zbog navoda o “državnom podsticanju dopinga”, ruski sportisti su pod posebnim uslovima dobili pravo da učestvuju na upravo okončanim Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu. Nisu mogli da sa nadmeću pod svojom zastavom, pod imenom i obilježjima zemlje, niti da čuju zvuke himne u slučaju osvajanja zlata. Ali, njihovi hokejaši nisu za tu zabranu mnogo marili kada su u posljednjem meču na Igrama osvojili titulu poslije dramatičnog meča sa Nijemcima.

Nastupajući kao “Olimpijski sportisti iz Rusije”, bez nacionalnih obilježja, oni su u finalu najprije sa igračem manje dali gol za 3:3, čime su izborili produžetak.

A onda, u pravoj drami, pred sam kraj produžetka novim pogotkom došli su do konačnih 4:3, time i pobjede, kao i zlatnih medalja.

Kada su im one uručene, na najviši jarbol podignuta je umjesto ruske zastava Međunarodnog olimpijskog komiteta.

U hali je tom prilikom intonirana himna olimpijskog pokreta, ali to nije smetalo hokejašima iz Rusije da, zagrljeni, zagrme – pjevajući rusku himnu.

“Olimpijski sportisti iz Rusije”, lišeni više desetina sportista kojima je MOK zabranio učešće, zauzeli su 13. mjesto u ukupnom plasmanu, sa dva zlata, šest srebrnih medalja i devet bronzanih.

(Blic)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone