Žene u noćnoj smjeni u većoj opasnosti od razvoja raka

Autor Aleksandar Stijaković, ATV

Objavljeno: 11:44, 09.01.2018

Žene koje rade u noćnim smjenama izložene su većem riziku da obole od određenih vrsta raka, rezultati su najnovijeg istraživanja.

Naučnici navode da dugoročni rad u noćnoj smjeni povećava rizik za razvoj bolesti raka za 19 odsto, a od toga rizik od razvoja raka kože za 41 odsto, raka dojke 32 odsto i stomaka 18 odsto.

Utvrđeno je da kod medicinskih sestara u noćnim smjenama postoji najveći rizik od raka dojke – 58 odsto veći u odnosu na one koje rade danju, piše “Dejli mejl”. Takođe, u ovoj grupaciji je utvrđen povećan rizik od dobijanja raka stomaka od 35 odsto, i 28 odsto za rak pluća.

“Naša studija ukazuje da rad u noćnoj smjeni predstavlja faktor rizika za najčešće oblike raka kod žena”, rekao je asistent profesora Suelei Mak sa Univerziteta Sečuan u Kini.

Istraživanja pokazuju da izloženost svjetlu noću povećana nivo melatonina, koji može da poremeti unutrašnji “sat”, koji reguliše spavanje.

Za ovaj hormon utvrđeno je ranije da suzbija rast tumora kod raka dojke.

Generalno, ljudi koji rade u noćnoj smjeni imaju 35 odsto veće šanse od gojaznosti, jer noćni raspored remeti metabolizam, odnosno usporava ga.

(Srna)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone