Žena zaražena HIV-om preminula od osnovne bolesti

21:33, 11.12.2017.
Thumbnail

Žena sa teritorije Južnobačkog okruga, zaražena ove godine HIV virusom putem transfuzije krvi, preminula je od posljedica težine osnovne bolesti, iako su preduzete sve savremene mjere liječenja, izjavio je direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine Vladimir Petrović.

Petrović je naveo da je ovo prvi slučaj transfuzije krvi zaražene HIV virusom na području Vojvodine još od 1985. godine, kada su i registrovani prvi slučajevi takve infekcije u sjevernoj pokrajini, prenose beogradski mediji.

Iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine objavili su da je epidemiološka služba tog instituta u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine, odmah po saznanju o dobrovoljnom davaocu krvi koji je HIV pozitivan, sprovela sva neophodna epidemiološka ispitivanja slučaja i preduzela sve neophodne mjere za sprečavanja daljeg širenja infekcije.

Institut navodi da je pacijentkinja sa teritorije Južnobačkog okruga, u okviru liječenja osnovne bolesti koja spada u red najtežih oboljenja, "primila krv-dar dugogodišnjeg dobrovoljnog davaoca".

"Prilikom dolaska na davanje krvi dobrovoljni davalac nije davao informacije koje bi ga privremeno ili trajno isključile iz davanja krvi, a u obaveznom skrining testiranju markera transfuzijom prenosivih infekcija, njegov dar je imao nereaktivan rezultat, te je kao takav i upotrebljen za transfuzijsko lečenje pacijenata", naveli su iz Instituta.

Ukazuje se da je prilikom narednog dobrovoljnog davanja krvi utvrđeno da je isti dobrovoljni davalac reaktivan na HIV i odmah je isključen iz daljeg davalaštva, te da je od pacijentkinje koja je primila njegovu krv iz prethodnog davanja uzet uzorak krvi i rezultat je bio reaktivan na HIV.

Iz Instituta navode da niko nije napravio propust u zdravstvenoj službi, nego je krivac takozvani "period prozora", koji predstavlja period koji traje od šeste nedjelje do šestog mjeseca, a u projseku oko dva mjeseca od trenutka infekcije, "u kom je nemoguće utvrditi da li je davalac krvi zaražen HIV-om".

Institut je pozvao sve da se u što većem broju testiraju na krvnoprenosive viruse u regionalnim zavodima, domovima zdravlja i privatnim laboratorijama, a ne u ustanovama za transfuziju krvi.

Prema preliminarnim podacima ovog vojvođanskog Instituta, u 2017. godini na teritoriji Pokrajine prijavljen je 51 slučaj HIV infekcije, s tim što je kod 41 osobe infekcija novootkrivena, dok je 10 osoba bilo inficirano ranije, ali su slučajevi prijavljeni u ovoj godini.

(Srna)