Zeman: Ukinite sankcije Rusiji, već su postale komične

21:41, 12.09.2017.
Thumbnail

Predsjednik Češke Miloš Zeman izjavio je da su ekonomske sankcije uvedene Rusiji zbog aneksije Krima postale komične kada se EU pobunila zbog američkih sankcija Rusiji i predložio je da se ukinu, jer nikakve sankcije nigdje nisu ništa uspjele da riješe.

"Rasprava o sankcijama za mene je već komična. EU je produžila sankcije Rusiji. I neka je. Odjednom, SAD uvode sankcije Rusiji i šta se dešava? EU protestuje protiv američkih sankcija Rusiji zato što bi to ugrozilo neke poslove u energetici, recimo gasovod 'Sjeverni tok'. To mi izgleda komično", rekao je Zeman poslije sastanka sa predsjednikom Njemačke Frankom Valterom Štajnmajerom.

Zeman je naglasio da rješenje vidi u ukidanju sankcija Rusiji, a kao ilustraciju koliko sankcije nisu nikad riješile nijedan problem ponovo je naveo primjer američkih sankcija Kubi.

"Primjenjivali su sankcije na Kubu 50 godina. I bile su vrlo uspješne, jedino što je Fidel Kastro sve to vrijeme ostao predsjednik Kube. Mislim da upravo primjer Kube pokazuje koliko su sankcije neefikasne i prema maloj zemlji, a kamoli prema velesili", rekao je češki predsjednik.

Njemački predsjednik je, međutim, upozorio da EU nije Rusiji uvela sankcije zarad samih sankcija, nego zbog aneksije Krima.

"Niko ne priča da mi hoćemo u načelu sankcije kao takve. Uvijek sam govorio da sankcije nisu zarad sankcija, nego su u vezi sa aneksijom Krima. Kao šef diplomatije angažovao sam se da pomognemo u rješavanju sukoba u Ukrajini. Potrebno je napraviti korake koji bi vodili rješenju krize u Ukrajini", rekao je Štajnmajer, koji danas, prvi put u svojstvu predsjednika Njemačke, boravi u Pragu.

(Beta)