Željezničari sumnjaju: Da li je uprava lažirala dugove prema radnicima?

20:50, 13.12.2017.
Thumbnail

Kako god izračunamo, radnicima se duguje manje od 40 miliona evra i nije nam jasno otkud Upravi tolika cifra. To se već danima, otkako je generalni direktor Željeznica saopštio koliko iznose potraživanja, pitaju sindikalci tog javnog preduzeća.

Nema potrebe da sumnjate, odgovara rukovodstvo, jer je sve evidentirano. Ipak, sindikalci kažu da im nije preostalo ništa drugo nego da, preko medija, zatraže zvanična dokumenta o dugovanjima jer im ono što usmeno poruči direktor ništa ne znači.

"Pozivamo zato Upravu da nam na jednom od narednih sastanaka, a tri mjeseca ih nismo imali jer nas Uprava zove samo kada treba imati predstavu za javnost i Svjetsku banku, u pismenoj formi daju specifikaciju troškova da nas razuvjere u naše sumnje da li su stvarna potraživanja radnika tih 42 miliona evra", navodi Goran Čamdžić.

Sindikalna računica pokazuje da su dugovanja prema radnicima manja za nekoliko miliona. Zato im je važno da od uprave stigne konačni iznos, sa pečatom i potpisom.

U direktorove izjave sumnja i Zlatko Marin, donedavno "profesionalni sindikalac", sada raspoređen na radnu obavezu u željezničku stanicu Svodna kod Novog Grada.

"Mi nemamo evidenciju da je toliki dug prema radnicima odnosno za pretpostaviti je da su nam dosad krili kolika su dugovanja za te fondove gdje pretpostavljam da ide većina tog duga. Ono što sam nekoliko puta rekao je da nema saradnje između sindikata i uprave je dokaz i ta cifra za koju sindikati nisu upoznati o čemu se radi", rekao je Zlatko Marin.

Ni uprava nije upoznata sa zahtjevima sindikata da im se pismeno dostave sva dugovanja prema radnicima. Pismeno su odgovorili nama i poručili da im to niko nije tražio.

"Zvaničnih zahtjeva te vrste nije bilo. Sumnji nema mjesta jer su sva radnička potraživanja evidentirana i biće isplaćena iz kredita Svjetske banke. To podrazumijeva isplatu dugovanja po osnovu toplog obroka, regresa, prevoza, poreza i doprinosa kao i isplatu po osnovu presuda, sudskih troškova i kamata", navode iz Željeznica RS.

Svjetska banka Željeznicama je odobrila kredit od 51,3 miliona evra kao podršku projektu restrukturisanja. Uprava je saopštila da na radnička potraživanja otpada skoro 43 miliona. Ukupni dug javnog preduzeća je oko 300 miliona.