Zbog neusvajanja dodatnih akciza stopirano 400 miliona evra

09:36, 18.05.2017.
Thumbnail

Više od 400 miliona evra Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ namijenjenih za izgradnju Koridora "Pet ce" stopirano je zbog neusvajanja dodatnih akciza na gorivo.

Direktor EBRD-a za BiH Ijan Braun ističe da je usvajanje dodatnih akciza na gorivo jedini izvor iz kojeg se nove, veće tranše kredita potrebne BiH mogu vraćati.

"Ovo što se skuplja do sada od akciza na gorivo gotovo u cijelosti ide na vraćanje već uzetih kredita. Dodatno povećanje akciza potrebno je da bi više novca moglo biti pozajmljeno i ubrzana gradnja Koridora `Pet ce`. Ako to ne bude urađeno gradnja ove saobraćajnice biće usporena, biće građene manje dionice i sve će trajati veoma dugo", rekao je Braun za "Dnevni avaz".

On naglašava da je ideja od početka da akcize budu povećane da bi Koridor "Pet ce" bio završen u narednih osam godina.

Braun navodi da usvajanje akciza nije uslov, ali da ne zna iz kojih bi drugih izvora BiH mogla da obezbijedi sredstva za vraćanje duga.

Prema njegovim riječima, EBRD je i ove godine morao da snizi predviđanja rasta BDP-a u BiH sa tri na 2,5 odsto, a razlog je usporavanje radova na projektima infrastrukture, uglavnom na Koridoru "Pet ce".

"To znači manje novih radnih mjesta, manje prihoda, više teškoća za vlasti da isfinansiraju planove potrošnje. A tu je i problem programa MMF-a, koji se temelji na dodatnim akcizama na gorivo", naglašava Braun.

On ističe da EBRD želi da više novca ulaže u industriju. Trenutno mu je na raspolaganju oko 40 miliona evra i plan mu je da taj portfolio pojača.

"Mi pozajmljujemo novac bankama u BiH da mogu da kreditiraju mala preduzeća i taj projekat realizuje se veoma dobro", tvrdi Braun.

EBRD u BiH realizuje 137 projekata, a u projekte koji su u toku troši se 996 miliona evra.

Vrijednost realizovanih projekata EBRD-a u BiH je dvije milijarde evra, a 76 odsto se troši na infrastrukturne projekte.

(Srna)