Zbog gosta iz Osetije Gruzija uputila protestnu notu BiH

19:17, 10.01.2018.
Thumbnail

Nisam došao u Bosnu i Hercegovinu, došao sam na praznik u Republiku Srpsku odgovara predsjednik Južne Osetije Anatolij Bibilov na protestnu notu koju je Gruzija uputila Ministarstvu inostranih poslova BiH zbog njegove posjete Banjaluci.

Ne primam naređenja od Gruzije, kaže Bibilov čiji je predstavnik danas u resoru ekonomskih odnosa potpisao Sporazum o saradnji Srpske i Južne Osetije. U Ministarstvu inostranih poslova BiH najavljuju da će se Igor Crnadak oglasiti sutra, uz napomenu da su Gruzija i BiH u prijateljskim odnosima i da o posjeti Bibilova nisu bili obavješteni.

Zato predsjednik Srpske na protestnu notu odgovara sličnim tonom kao i njegov kolega iz Osetije.

"Gruzija nije prijateljski nastrojena prema RS, mi to znamo a mi opet nismo prijateljski nastrojeni prema njima, već smatramo da saradanja sa legitimnim Republikama sasvim pristojna i normalna komunikacija. Ja sam očekivao da će nas pohvaliti, a ne na taj način reagovati. Predsjednik je u posjeti RS, a ne BiH", rekao je predsjednik RS Milorad Dodik.

"Ambasador Gruzije u Turskoj koji je takođe ambasador Gruzije za BIH, koliko ja znam, govorio je o Bosni i Hercegovini, ali ja nisam došao u BiH, ja sam na praznik došao u RS, on možda nema tačnu informaciju gdje se ja nalazim. Kako bismo razvijali međusobne odnose sa onim narodima koje mi smatramo prijateljskim, i u političkom i ekonomskom i svakom drugom odnosu, mi ne moramo za to da tražimo dozvolu, pogotovo ne od Gruzije koja je nedavno bukvalno uništavala narod Južne Osetije", rekao je predsjednik Južne Osetije Anatolij Bibilov.

Obojica ističu sličnosti između Južne Osetije i Srpske od njihovog nastanka pa ih Bibilov naziva zemljama bliznakinjama. Vlasti Južne Osetije smatraju je nezavisnom republikom, dok je vlasti Gruzije tretiraju kao svoju teritoriju. Nezavisnost od Gruzije, Oseti su proglasili prije 27 godina, a prije 9 godina Rusija je postala jedna od pet država koje su priznale Osetiju. Bibilov vjeruje da je Ruska Federacija kao strateški partner samo jedna od poveznica Južne Osetije i Srpske, a današnji sporazum podrazumijeva saradnju u više oblasti.

"U oblasti ekonomije, sporta, kulture obrazovanja i za sve one oblasti koje naknadno možemo da definišemo, odnosno za koje postoji interes, koje će imati interes sa obe strane", rekao je ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS Zlatan Klokić.

Uvjeravaju da su Sporazum pripremali poslednjih nekoliko mjeseci pa ne sumnjaju da su pravilno postupili. Dok Ministarstvo inostranih poslova BiH ne želi da se miješa u odnose Gruzije i Južne Osetije, predsjednik Srpske je uvjeren da Oseti treba da se bore za svoja prava. Najavljuje i nastavak saradnje i posjetu Južnoj Osetiji za njihov Dan Republike.