Zbog Dodika, Izetbegović pisao Incku i PIK-u

19:16, 17.07.2017.
Thumbnail

Dodikove izjave, ali one od prije desetak dana, zasmetale su lideru SDA Bakiru Izetbegoviću. Zato ga je prijavio tužiocima, koji su odmah reagovali.

"Zbog izjave o okupaciji Podrinja treba sankcionisati Milorada Dodika", to je u pismu upućenom Tužilaštvu BiH i međunarodnim tijelima zatražio bošnjački član Predsjedništva Bakir Izetbegović.

Predsjednik RS je prije 10 dana u Bratuncu poručio da je jasno da postoje islamske fondacije koje parama nastoje vratiti muslimane kako bi ponovo okupirali Drinu. Izetbegović takvu izjavu smatra krivičnim djelom.

"Ovom izjavom se Dodik najdirektnije upustio u protivustavno i andidejtonsko djelovanje, počinivši krivično djelo opisano u odredbama Krivičnog zakona. S obzirom da nije bilo očekivane reakcije Tužilaštvo BiH i OHR-a, obratio sam se i tim institucijama, kao i članovima PIK-a u kojem sam zatražio da reaguju i sankcionišu takvo ponašanje predsjednika RS", rekao je Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH.

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine su ekspresno reagovali. Čim je danas stigla Izetbegovićeva prijava, formirali su predmet o Dodikovoj izjavi.

dodik

Za predsjednika Srpske potez lidera SDA je nastavak kontinuiranog pokušaja kriminalizacije rukovodstva RS.

"Rekao sam da postoje organizacije koje su davale pare isključivo da se ljudi vraćaju na istok i uz samu Drinu i da to predstavlja novi pokušaj oživljavanja starih strateških ciljeva. Poznato je da postoje organizacije u svijetu koje su djelovale i danas djeluju u BiH, razne islamske organizacije koje danas podržavaju i terorizam, a ranije su podržavale projekte povratka, i da ih je Savjet bezbjednosti UN zabranio", kaže Milorad Dodik, predsjednik RS.

"Bošnjaci slobodno žive u Bratuncu, Srebrenici i drugim mjestima. Imovina im je vraćena i nisam rekao da ne moraju da dođu", kaže Dodik.

On smatra da Tužilaštvo BiH očigledno sada mora da dobije novi posao, nakon što nije uspjelo sa slučajem "Referendum".