Završena akcija UIO, izvoznici nisu krivi za manjak prihoda

20:08, 10.06.2017.
Thumbnail

Inspektori su otkrili prevaru od 500.000 maraka, na ukupno 500 miliona koje je Uprava za indirektno oporezivanje vratila privredi u proteklih pet mjeseci. Moglo je i bolje da kontrolu nismo medijski najavili, ali nastavljamo dalje kažu u Upravi uz pojašnjenje da je najveći dio povrata PDV-a ipak prijavljen po zakonu.

Izvoz raste i izvoznici na to imaju pravo kažu u Upravi i dodaju da su nakon brojnih žalbi koje su stizale iz entitetskih vlada, svim raspoloživim snagama krenuli u akciju.

"Prema podacima koje trenutno imam u obavljenim kontrolama gdje je bilo angažovano u sva četiri regionalna centra više od sto inspektora mi smo utvrdili naknadnu obavezu veću od pola miliona maraka. Ono što je činjenica jeste da je Uprava najavila javno kontrolu i u tom smislu smo praktično dali obveznicima na neki način i određeno vrijeme da se pripreme", rekao je portparol UIO Ratko Kovačević.

Otkrivena prevara ipak nije bitnije promijenila stanje u budžetima. Da problem nije u izvoznicima pokazuju i najnovniji podaci o prikupljenim prihodima, jer smo samo na akcizama na domaću naftu i duvan izgubili 18 miliona maraka a manje su i PDV prijave preduzeća.

vlcsnap-2017-06-10-19h59m25s77

vlcsnap-2017-06-10-19h59m36s204

Rastu prihodi na uvoznu robu, ali ipšak nisu dovoljni da ispune planove entitetskih vlada. Republika Srpska ove godine račun na 80 miliona više nego prošle, a za pet mjeseci dobila je svega 14. Iz vlade se pretjerano ne žale, ali u lokalnim zajednicama vlada panika. Problem otvoreno priznaje gradonačlenik Banjaluke koji je prinuđen da pravi rebalansa budžeta.

"Loše je, jer glavni izvor prihoda u Bosni i Hercegovini, a to su indirektni porezi opadaju i procentualno i apsoluntno i to nama značajno utiče. U ovoj godini planiramo 41 i po milion. Rebalansom budžeta ćemo morati ići na niže i rebalansom budžeta oboriti barem za 500 hiljada možda milion ili milion i po maraka manje predviđenih prihoda od indirektnih poreza, jer su takvi i u ovoj godini", rekao je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

vlcsnap-2017-06-10-19h59m51s107

I za održavanje puteva otišlo je 600.000 manje u privh pet mjeseci, što su za to javno preduzeće značajna sredstva.

"Javno preduzeće putevi godinama već ima problema sa sredstvima koja su predviđena za finanisranje puteva. Mi održavamo putnu mrežu preko 4.000 kilometara međutim to je tako kako je očekivali smo usvajanje akciza što bi dodatno povećala sredstva kojima rapsolažu Putevi, međutim očigledno nema političke volje", rekao je direktor Puteva Republike Srpske Nenad Nešić.

Dodatni problem je što se ni postojeće akcize ne troše namjenski pa Vlada svakom četvrtom markom za krpljenje puteva krpi rupe u budžetu. Iako vozači za održavanje putne mreže izdvajaju 15 feninga po litru, četvrtina novca u tu svrhu nikada ne ode zbog sistema raspodjele. Kad se namire bh institucije i vrate ino dugovi entitetskih vlada, na račune Puteva se uplati četiri odsto onoga što ostane od indirektnih poreza.