Zatvara se maksimalno 35 škola širom Srpske

19:45, 17.07.2017.
Thumbnail

Najviše 35, a ne 89 škola, biće zatvoreno širom Srpske, potvrđeno je u resornom ministarstvu.

Koje tačno, znaće u četvrtak. Sindikalci su već ljuti jer smatraju da se takve informacije ne mogu iznositi mjesec i po dana pred početak nove školske godine. Pogotovo zbog radnika.

"Nemam podatak koliko bi ljudi moglo ostati bez posla, ali vjerujem da će u narednih nekoliko dana morati dati te podatke da se definišu pravila igre koja će važiti od prvog septembra. Sve ovo je trebalo raditi kud i kamo ranije", rekao je Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture.

Za sada je sigurno da, minimum sedam škola prestaje da radi, tvrde u Ministarstvu. To što još nisu donijeli konačnu odluku o broju onih koje će pod katanac, pravdaju kompleksnošću zakona.

"Da je tako jednostavno primjeniti zakonsko riješenje, mi bi to već uradili davno. To što sindikat nama daje primjedbu, na neki način što to nije ranije urađeno -  Vlada je već na jednoj sjednici razmatrala to stanje i mi nismo donjeli odluku jer prvenstveno se moramo voditi interesom đaka", kazao je Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture u Vladi RS.

Ministar kaže da zatvaranje pojedinih škola neće donijeti, bog zna kakve, uštede. Ono što ostane s strane uložiće u pronalazak novih radnih mjesta za prosvjetare i đačke putne troškove do novih škola. Sindikalci smatraju da od toga nema puno vajde.

"Podsjetiću da osim tih izdvajanja za  škole i za te nastavnike da su to jedina izdvajanja iz budžeta RS za većinu tih mjesta", kaže Dimitrije Ćeranić, član sindikata.

Praktično, nekoliko centralnih škola promijeniće status i biće pripojene najbližoj većoj, centralnoj osnovnoj školi. Status će da mijenja i skoro trideset područnih, devetorazrednih, odjeljenja. Učenici od šestog do devetog razreda bi putovali u centralni objekat dok bi niži razredi ostali u postojećoj školi.