Zaev odbio prijedlog Gruevskog

10:37, 20.03.2017.
Thumbnail

Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva odbacio je prijedlog lidera VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog da sve makedonske političke stranke razmotre program za izlazak iz političke krize.

Gruevski, bivši makedonski premijer, najavio je sinoć da će VMRO-DPMNE uskoro ponuditi dokument za izlazak iz političke krize u Makedoniji.

Iz SDSM-a su pozvali Gruevskog da prihvati realnost i pripremi se za odlazak u opoziciju, a zatim da su suoči sa pravosudnim organima.

– Danas pred cijelom međunarodnom zajednicom postoji samo jedan konkretan dokument koga je podržalo 700 000 građana, a to je program reformske vlade, koji garantuje kvalitetan život svih gađana i prihvatanje puta evrointegracije – saopšteno je iz SDSM-a.

U Skoplje sutra stiže evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han, koji će pokušati da uvjeri makedonskog predsjednika Đorđa Ivanova da mandat za sastav nove vlade povjeri SDSM-u i strankama iz albanske zajednice, koje su obezbijedile parlamentarnu većinu.

Zajedno sa Hanom u Skoplje dolaze evroparlamentarci Ivo Vajgl, Knut Flekšetajn i Eduard Kukan.

Građanska inicijativa “Za zajedničku Makedoniju”, koja već četvrtu sedmicu organizuje proteste protiv političke platforme albanskih partija, pozvala je na masovne proteste protiv evropskih posrednika.

Makedonija se nalazi u dubokoj političkoj krizi nakon prijevremenih parlamentarnih izbora 2014. godine.

Kriza je intenzivirana krajem prošle godine, nakon novih vanrednih parlamentarnih izbora, jer ni tri mjeseca poslije njih još nije izabran predsjednik Sobranja niti formirana Vlada.

(Tanjug)