YouTube uvodi strožija pravila za objavljivanje videa

Autor Aleksandar Stijaković, ATV

Objavljeno: 16:45, 13.01.2018

Googleov Youtube uskoro uvodi puno strožiju politiku vezanu uz video sadržaj koji se pojavljuje na tom servisu.

To je odgovor na negodovanja i određene kontroverze koje se u posljednje vrijeme vežu za taj servis.

Pritom se misli na prošlogodišnje skandale vezane za Youtubere kao što su PewDiePie (šalio se s rasizmom i antisemitizmom) i Logana Paula (posljednjeg dana prošle godine objavio je video u kojem prikazuje tijelo osobe koja je počinila samoubistvo vješanjem u šumi Aokigahara u Japanu).

Nova pravila se prvenstveno tiču Googleovog programa oglašavanja Preferred Program, koji je posebno stvoren za najveće oglašivače i omogućava im da se za određenu veću naknadu izravno oglašavaju na 5 odsto najpopularnijih YouTube kanala.

Zbog nastalih kontroverzi određeni broj oglašivača povukao se iz ovog programa, zbog čega su u Googleu bili prisiljeni dodatno pooštriti pravila vezana za objavljivanje video sadržaja.

Stvoren je novi tim sastavljen od 10.000 radnika čija će zadaća biti pregledati svaki video iz Google Preferred Programa prije njegove objave na servisu.

Također, stvara se i posebna bijela lista samostalnih kreatora sadržaja i kompanija koje svoj video sadržaj postavljaju na servis, a pokazali su se pouzdanima, a to bi trebalo uvjeriti oglašivače što se tiče njihovih ulaganja u YouTube.

(Avaz.ba)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone