Vulin u Sarajevu i Palama: Famosu remont srpskih tenkova

Autor Milan, ATV

Objavljeno: 20:21, 13.12.2017

Iz Srbije na Pale stiže deset tenkova i to na remont. Tako je obećao ministar odbrane Aleksandar Vulin kada ga je kolega iz RS, ministar industrije Petar Đokić uvjerio da Fabrika motora za specijalne namjene ima kapacitet da obnovi motore srpskih tenkova.

“Već u petak će fabrika specijalnih motora potpisati ugovor sa Ministarstvom odbrane za remont deset tenkovskih motora u ukupnoj vrijednosti od 63 miliona dinara. Tako da ćemo moći reći da će imati šta da rade i da zaposle radnike”, kaže Aleksandar Vulin, ministar odbrane u Vladi Srbije.

Sva odbrambena industija u Srbiji je u vlasništvu države. Upravo taj recept hoće da prepišu u Srpskoj. Vlada želi da uđe u postupak privatizacije paljanske Fabrike motora za specijalne namjene kako bi ponudili partnerstvo Ministarstvu odbrane Srbije.

“Postupak bi provela Vlada RS, uz punu konsultaciju Vlade Srbije i drugim nadležnim institucijama u Srbiji na političkom nivou koje bi trebale da odluče o tome na koji način i kako da uđu u kapital, ovdje u RS“, navodi Petar Đokić, ministar industrije, energetike I rudarstva u Vladi RS

“Sada mi donosimo novi zakon koji će regulisati ulaganja u odbrambenu industiju Srbije i tu će biti prostor da nalazimo pravne i ekonomske načine kako možemo da ulažemo u odbrambenu industriju RS“, izjavio je Aleksandar Vulin, ministar odbrane u Vladi Srbije.

Paljanska fabrika ne bi bila usamljena u tom projektu. Šansu bi dobile i druge u Srpskoj koje se bave sličnom proizvodnjom ili remontom. Upravo to bi bio i spas za koranski FAMOS-a, vjeruje prvi čovjek Pala.

“Mnogo znači lokalnoj zajednici, a i činjenica da je opština Pale ušla u preuzimanje imovine FAMOS-a. Znači da ćemo mi biti bukvalno komšije i da smo razgovarali o proizvodnji određenih komponenti“, rekaoje Boško Jugović, načelnik opštine Pala.

Za dvije do tri sedmice, tenkovski motori trebalo bi da stignu u Pale. Na njihovom remontu radiće 80 ljudi. To bi trebao da bude, ujedno i prvi test odbrambene industije u Srpskoj.

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone