Vuković: Iskoristićemo sva pravna sredstva da odbranimo Istočno Sarajevo

16:32, 21.04.2017.
Thumbnail

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković izjavio je da oni koji predlažu bilo kakve promjene kada je riječ o gradu Istočno Sarajevo treba da budu oprezni, jer se uvijek otvara pitanje njegovog postojanja.

On je naglasio da je grad Istočno Sarajevo simbol opstanka i ostanka i da u njegovih šest opština živi 65.000 stanovnika.

Vuković je, reagujući na izjavu ministra uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejle Rešić da je najveći problem grada Istočno Sarajevo nedefinisanje viškova koji se pojavljuju u budžetu, rekao da je suficit u budžetu postignut finansijskom disciplinom unutar grada i određenim dobijenim presudama, te da "nije dobro kažnjavati one koji dobro posluju".

On je pozvao Rešićevu da o izmjenama Zakona o gradu Istočno Sarajevo razgovara u Administrativnom centru grada i sa gradonačelnikom.

"Iskoristićemo sva pravna sredstva da se branimo od eventualnih izmjena koje bi bile na štetu grada", rekao je on.

Prema njegovim riječima, lako se može postići dogovor o mogućim promjenama kada je riječ o teritorijalnoj organizaciji opština u sastavu grada.

"To se najviše odnosi na opštine Istočni Stari Grad i Istočno Novo Sarajevo, a i na Istočnu Ilidžu. Mora se znati da je potrebna saglasnost svih da bi došlo do bilo kakvih promjena kada je u pitanju teritorijalna organizacija", naglasio je on.

Rešićeva je nedavno nakon sastanka sa načelnikom opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubišom Ćosićem izjavila da je u toku izrada novog zakona o gradu Istočno Sarajevo kojim će biti definisana mnoga pitanja koja opterećuju stanovnike šest gradskih opština.

Kao najveći problem navela je nedefinisanje viškova koji se pojavljuju u budžetu. "Ne možemo dozvoliti da se na taj način određeni viškovi, koji se zajednički stvaraju, jednostrano raspoređuju. Želimo zdrav sistem za cijeli grad, nevezan za pojedinca, politiku i bilo šta", naglasila je ona.

(Srna)