Vukajlović: DNS nije demokratska stranka

19:26, 16.07.2017.
Thumbnail

Budimir Balaban, Nenad Šibarević i Stojan Vukajlović više nisu članovi DNS-a. Predsjednik banjalučke skupštine i dva odbonika napustili su stranku i podnijeli ostavku na sve stranačke funkcije.

Taj potez zapravo je epilog višednevnog prepucavanja sadašnjih, i sada već bivših DNS-ovaca, koje je rezultiralo pokretanjem procedure za smjenu predsjednika gradskog parlamenta. Balaban nije bio dostupan za izjavu. Njegov kolega, Stojan Vukajlović, poručuje da se drugačije nije ni moglo.

"Sugerisali smo na nepravilnosti koje su se dešavale u samom DNS-u, samim unutarstranačkim izborima koje su nastale, i u tom dijelu su se oglušili i predsjednik stranke, i predsjednik Čubrilović. Tako da smatramo da to nije demokratska stranka", kazao je Stojan Vukajlović, odbornik u Skupštini grada Banjaluka.

Ni lider DNS-a, Marko Pavić, ni predsjednik banjalučkog odbora, Nedeljko Čubrilović, nisu se javljali na pozive ni odgovarali na poruke. DNS-ovci su se od stranke oprostili otvorenim pismom, upućenim građanima i svom bivšem rukovodstvu. Potpisala su ga sva tri banjalučka parlamentarca. Preduhitrili su  već neizbježan ishod.

"Želimo da prekinemo mučnu situaciju odugovlačenja, onih koji bi da nas isključe, a ne znaju kako. Njima smeta naš otpor podaništvu, naša otvorena neposlušnost, koja je proizašla iz želje da ukažemo na to da partija ne može da bude privatno vlasništvo nekolicine ljudi, služeći im za sprovođenje ličnih interesa", kažu u saopštenju.

Bivši DNS-ovci pozvali su i Pavića da zaustavi prozivke koje su razmjenjivane između dva zaraćena tabora. Ovih dana bombardovali su jedni druge optužbama ko je koga zaposlio, i ko je za stranku šta uradio. Previranja u banjalučkom DNS-u počela su nakon unutarstranačkih izbora, kada je za predsjednika odbora izabran Nedeljko Čubrilović. Na narednoj sjednici gradske skupštine, koja je zakazana  20. jula, trebalo bi da se raspravlja o zahtjevu za opoziv Budimira Balabana. Izlazak trojice odbornika, prvo iz kluba DNS-a, izazvao je pravu rokadu u banjalučkoj skupštini, koja će sasvim sigurno promijeniti parlamentarnu većinu. Za sada, umjesto tri, u skupštini će već za četiri dana sjediti devet nezavisnih odbornika.