Vučić: Srbija neće dopustiti da domaće kompanije pretrpe štetu

15:25, 19.04.2017.
Thumbnail

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da Srbija neće dopustiti da domaće kompanije pretrpe štetu zbog hrvatskog koncerna "Agrokor".

Na početku sastanka sa resornim ministrima Srbije, Slovenije, Crne Gore i BiH, Vučić je rekao da je Srbija na osnovu mjera koje je Vlada donosila obavila uvid u finansijske transakcije preduzeća koja posluju u sistemu "Agrokora" u Srbiji.

"Tamo gdje ima neisplaćenih 20, 30, 40 miliona evra, nećemo dopustiti da se to preliva na štetu domaćih kompanija. To je jedino što je moguće", rekao je Vučić.

Govoreći o eventualnim mogućnostima i načinima da se zaštite domaće firme, Vučić je naveo da Vlada Srbije može da ide na određene privremene mjere pred Privrednim sudom.

"Što se tiče "Merkatora S", imamo direktan finansijski ugovor sa slovenačkim "Merkatorom", a ne sa "Agrokorom" i to nam daje neku vrstu nezavisnosti od "Agrokora", ali u krajnjoj liniji u istoj smo situaciji", rekao je Vučić.

Nakon kratkog obraćanja Vučića novinarima sastanak je nastavljen iza zatvorenih vrata, a po završetku javnost će o detaljima biti obaviještena saopštenjem.

Cilj sastanka, koji je počeo u podne, jeste da se vidi šta je svaka država pojedinačno uradila, te da se vide mogućnosti za zajedničko djelovanje.

Sastanku, osim Vučića, prisustvuju ministri trgovine i poljoprivrede Srbije Rasim LJajić i Branislav Nedimović, ministar za ekonomski razvoj i tehnologiju Slovenije Zdravko Počivalšek, ministar ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

(Srna)