Vučić: Poražavajuće bi bilo da Haradinaj pregovara u Briselu

13:00, 18.05.2017.
Thumbnail

Premijer Srbije Aleksandar Vučić smatra da bi bilo ponižavajuće i poražavajuće za EU da bivši vođa terorističke OVK Ramuš Haradinaj bude u sastavu delegacije Prištine na dijalogu u Briselu, te da EU to ne može dozvoliti.

Vučić kaže da bi neko možda time htio da isprovocira Beograd da reaguje, pa da opet pregovarački tim iz Beograda bude kriv za dalji tok razgovora.

"Beograd se nikada ne meša u to koga će druga strana da izabere u bilo kakvim pregovorima. Mislim da bi bilo krajnje poražavajuće i ponižavajuće i za nas i za EU da neko ko je počinio tako teške zločine učestvuje u pregovorima", rekao je Vučić novinarima.

On je dodao da Tužilaštvo Srbije ima dokaze da je Haradinaj počinio zločine, te da bi razgovorom sa takvim zločincem pogazili i Tužilaštvo Srbije, i pravosuđe, i Haradinajeve žrtve.

"U Prištini su pred izbore dve struje. Jedna je linija OVK i jedna direktno američka varijanta sa Pacolijem i tu je za sada odnos 42 naprema 38. Mi treba da gledamo sebe", dodao je Vučić.

On je rekao da nema nameru da bilo šta doda na razne uvrede Ramuša Haradinaja i upitao šta se dešava sa formiranjem zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji, što je dogovoreno Briselskim sporazumom prije četiri godine.

Vučić kaže da je očigledno da za to ne postoji nikakva želja u Prištini i navodi da je svojevremeno rekao i da će se Srbi pozivati na Briselski sporazum, a da ostaje pitanje kako će ga neki drugi sprovoditi.

"To što mi mirno i staloženo odgovaramo na sve uvrede i što ne želimo teškim rečima da odgovaramo na takve stvari, ne znači da smo imalo slabiji od bilo koga", rekao je Vučić.

(Srna)