Vučić i Dodik se provozali autobusom i obišli radove na Koridoru 10 FOTO

10:16, 17.12.2017.
Thumbnail

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Republike Srpske Milorad Dodik obišli su jutros radove na Koridoru 10 u Grdeličkoj klisuri u blizini Vladičinog Hana.

Vučić i Dodik prošli su trasu autobusom zajedno sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zoranom Mihajlović, vršiocem dužnosti direktora Koridora Srbije Zoranom Babićem i predstavnicima medija.

Oni su obišli radove na izgradnji južnog kraka Koridora 10 na dionici Caričina Dolina-Tunel Manajle, na lokaciji Momin Kamen.

Izgradnja dionice auto-puta kroz Grdeličku klisuru jedna je od najzahtjevnijih na trasi Koridora 10 kroz Srbiju. Ukupna dužina je oko 26 kilometara, a sastoji se od dionica Grdelica-Caričina Dolina u dužini od 11,8 kilometara i Caričina Dolina-Vladičin Han od 14,3 kilometara.

vucic dodik koridor 10

Izgradnja jednog lota od Caričine Doline do tunela Manojle u dužini od 6,75 kilometara povjerena je konzorcijumu građevinskih preduzeća iz Republike Srpske i Srbije, predvođenim "Integral inženjeringom" iz Laktaša.

Pored "Integral inženjeringa", u konzorcijumu su i "Prijedor-putevi" iz Prijedora i "Inter-kop Mišar" iz Šapca.

U Grdeličkoj klisuri grade se dva velika tunela - Predajane dužine 1,8 kilometara i Manajle oko jedan kilometar, a radovi su povjereni Bugarima. Grade se i dvije velike petlje, kao i 33 mosta ukupne dužine 5,7 kilometara.

U Grdeličkoj klisuri grade se i dva velika tunela, a radovi su povjereni Bugarima.vucic dodik koridor 10 1

Radovi se finansiraju iz zajma Evropske investicione banke, a ukupna ugovorena vrijednost radova je 234,18 miliona evra.

Koridor 10 u Srbiju ulazi u Mađarsku i proteže se do Niša, odakle se račva u južni krak koji vodi ka granici sa Makedonijom i istočni ka granici sa Bugarskom.

Završeno 92 odsto radova

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je tokom obilaska radova na Koridoru 10 u Grdeličkoj klisuri u blizini Vladičinog Hana da je 92 odsto od dionice dužine oko 26 kilometara završeno, te da će kompletan Koridor 10 i južni i istočni krak biti završen naredne godine.

Vučić, koji je prošao trasu autobusom, zajedno sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i predstavnicima medija, zahvalio je radnicima na tome što rade u svim vremenskim uslovima na ovoj opasnoj i teškoj deonici za izgradnju.

Vučić je govorio i o radovima na Istočnom kraku Koridora 10, gdje je apostrofirao da će se šest kilometara kod Pirota završiti ove ili početkom sledeće godine.

Kako je rekao, ostaju radovi na 12 kilometara Bacarevo - Crvena reka kao problem, i kad to bude završeno sljedeće godine biće kompletno završen taj krak Koridora 10.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara, najavio i otvaranje nove velike fabrike u Leskovcu, ulaganja u Vranju gde je napomenuo i veliki ugovor preduzeća JUMKO sa Vojskom Srbije, ali i poručio da će se nastaviti sa ulaganjima u jug Srbije.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izrazio je zadovoljstvo zbog uspješnog sprovedenog projekta Koridora 10 - jednog od najzahtjevnijih projekata u ovom dijelu Evrope.

On je naveo je da na izgradnji ovog dijela Koridora 10 rade i firme iz Republike Srpske, te da mu je posebno drago što, kako mu je rečeno, uspješno obavljaju svoj posao.

Ukupna dužina autoputa kroz Grdeličku klisuru je oko 26 kilometara, a sastoji se od dve deonica: Grdelica - Caričina Dolina u dužini od 11,8 kilometara i Caričina Dolina - Vladičin Han od 14,3 kilometara.

U Grdeličkoj klisuri se grade dva velika tunela - Predajane dužine 1,8 kilometara i Manajle oko jedan kilometar, zatim dvije velike petlje, kao i 33 mosta ukupne dužine 5,7 kilometara.

Radovi se finansiraju iz zajma Evropske investicione banke, a ukupna ugovorena vrijednost radova je 234,18 miliona evra.

(Srna)