Vlada RS poziva sve aktere krize u "Alumini" na saradnju

17:54, 21.04.2017.
Thumbnail

Vlada Republike Srpske pozvala je danas sve aktere, čak i kada su njihovi poslovni interesi suprotstavljeni, na poštovanje zakona i saradnju, kako bi se zaštitilo poslovanje kompanije "Alumina" iz Zvornika, ali i egzistencija zaposlenih i članova njihovih porodica.

"Ugrožavanje poslovanja `Alumine` nenadoknadiv je gubitak za Republiku Srpsku", saopšteno je iz Vlade RS.

U saopštenju se ističe da će Vlada preduzimati mjere iz svoje nadležnosti, vodeći računa o "Alumini", ali i drugim privrednim subjektima, čije poslovanje, napredak i rezultat rada zavise i od ove kompanije.

"S obzirom na to da proizvodnja i ukupan status `Alumine` zavisi i od odluka sudova, Vlada Srpske još jednom naglašava neophodnost profesionalnog i na zakonu zasnovanog postupanja sudova", dodaje se u saopštenju.

Vlada Republike Srpske navodi da je u proteklom periodu donijela niz odluka i mjera, kojima je značajno doprinosila i doprinosi napretku "Alumine".

U saopštenju se naglašava da Vlada posmatra "Aluminu" ne samo kao uspješnu kompaniju, koja će u budućnosti biti još uspješnija, nego i kao uporište razvoja Sarajevsko-zvorničke regije, ali i Republike Srpske.

"Vlada Republike Srpske nastavlja sve aktivnosti koje će doprinijeti stabilizaciji poslovanja `Alumine`, ali i drugih privrednih kapaciteta u tehnološkom lancu, s ciljem napretka i razvoja cijele ove regije i Republike Srpske", dodaje se u saopštenju.

(Srna)