Vlada razvlači muke Robnih rezervi

19:52, 16.05.2017.
Thumbnail

Umjesto da što brže okonča muke Robnih rezervi, Vlada je odlučila je da ih razvlači u nedogled.

Do ljetne pauze u Narodnu skupštinu trebalo bi da stigne nacrt zakona o funkcionisanju Robnih rezervi, na jesen prijedlog,  a onda bi tek krajem godine mogla da bude poznata sudbina tog javnog preduzeća. Do tada,  dug samo prema Upravi za indirektno oporezivanje BiH  svakim danom raste za tri hiljade maraka.

"Da niko ne odgovara za to ponašanje, za 30 ljudi  koji su tamo zaposleni, za robu za koju se ne zna čemu služi, ko ju je nabavio, pod kojim uslovima i zašto nisu plaćene obveze prema državi, to bi zaista zahtjevalo istražne postupke", komentariše ekonomista Zoran Pavlović.

Stečajni postupak je i dalje najizglednija opcija. Da mu se nadaju i prizivaju njegovo ubrzano pokretanje, priznaju i u Vladi.

"Imamo zamolbu i ovim putem da, jer su svi zakonom predviđeni uslovi ispunjeni za pokretanje stečajnog postupka, zamolimo praktično sud da poštuje zakon i da se otvori stečajni postupak  da bi mogli pokrenuti ono što je u skladu sa zakonom oko zbrinjavanja radnika", rekao je  Predrag  Gluhaković, ministar trgovine i turizma.

Više energije Vlade i resornog ministra u rješavanju sudbine Robnih rezervi očekivali su i radnici, ali i Sindikat trgovine i turizma. Sumnjaju da će se moći sprovesti u djelo vladina ideja da se 32 radnika Robnih rezervi raspodjeli po ministarstvima i državnim preduzećima.

"Naš osnovni zahtjev je bio da se u ovom momentu ljudima obezbjedi isplata tri lična dohotka da mogu da prežive ovaj momenat jer dugo već nisu primili ništa i obezbjeđenje njihovih radnih mjesta. To je zahtjev koji smo mi uputili prema ministru", izjavio je Goran Savanović, predsjednik sindikata trgovine i turizma RS.

Umjesto konkretnog rješenje rodila se još jedna interresorna radna grupa zadužena za Robne rezerve trebala bi da sve zahtjeve sabere i ustroji novo preduzeće.

Ni posebna sjednica Vlade RS nije pomogla da se iznjedri konkretno rješenje za Robne rezerve. Za sada, struje imaju. Međutim, ni direktor ni radnici ni danas nisu željeli stati pred našu kameru.