Vlada prelomila - Ljubija ide Izraelcima, DNS negoduje

19:00, 12.04.2017.
Thumbnail

RŽR Ljubija prodaje se Izrael investment grupi za 92 miliona maraka. Podebljanu ponudu ove kompanije za kupovinu 65 odsto državnog kapitala prihvatila je Vlada Srpske. Ministar industrije kaže da nije bilo dileme, jer su Izraleci ponudili 28 miliona maraka više od Arcelor Mitala.

Obećali su da će zaposliti 320 radnika i investirati 65 miliona maraka u naredne tri godine.

"Vlada je prihvatila ponudu Izrael investment grupe kao neuporedivo bolju ponudu po svim elementima. Izrael investment grupa je dala vrlo jasnu garanciju spremni su da najmanje 20 posto uplate depozita na vrijednost ponude nakon što Narodna skuptina eventualno donese odluku o izboru njih kao ponudjaca", rekao je ministar industrije u Vladi RS Petar Đokić.

Narodna skupština o prodaji Ljubije odlučivaće na narednom zasjedanju, a Vladin prijedlog naći će se sutra i na skupštinskom kolegijumu. I ovog puta jasno je da se odluka o prodaji Izraelcima ne sviđa DNS-u. Na insistiranje Marka Pavića već je jednom povučena iz skupštinske procedure. I danas kaže da je protiv, jer vladajuća koalicija o prodaji nije postigla dogovor.

"Sa mnom nije usaglašena, a dalje ne mogu komentarisati zato što to nisam ni vidio", rekao je predsjednik DNS-a Marko Pavić.

DNS će, poručuje Pavić, tek reći svoje. Odlučeno je demokratski, poručuje vlasnik izraelske kompanije. Nada se da DNS neće opet sve da zaustavi.

"Ponude su bile otvorene u prisustvu dva ponuđača bio je i zapisnik ove procedure i ovo je vrlo važan element za demokratiju i za ekonomiju bilo koje države. Druga stvar mi imamo poruku za Arcelor da zaustavi svaku konfrontaciju", rekao je Evgenij Zotov "Izraeli investment grupa".

Iz Mitala ne odustaju od borbe pa u prvoj reakciji odluku Vlade nazivaju skandaloznom. Uvjeravaju da je izostala adekvatna analiza i da su Izraelci ponudili mnogo toga nerealnog.

"Smatramo da ovo može imati dalekosežne negativne posljedice kako na Grad Prijedor tako i na Republiku Srpsku. Ovim putem pozivamo sve sudionike koji treba da donesu konačnu odluku, da uzmu u obzir sve potrebne činjenice i trezveno razmisle o svim aspektima i posljedicama ovakve odluke Vlade Republike Srpske".

vlcsnap-2017-04-12-18h57m44s40

Ministar industrije Mitalu poručuje da može nesmetano da nastavi s radom u rudniku Omaraska, gdje procjenjuje da ima rude za narednih sedam do osam godina. Novi investitor pokrenuće dva nova kopa u rudnicima Ljubija i Tomašica.

Osim toga, stiče pravo da umjesto države sa Indijcima na pola dijeli dobit zajedničkog preduzeća Mital Prijedor, ali saglasnost oko podjele ni do sada se nije mogla postići. Dok mali akcionari zbog toga slave dolazak Izraelaca, radnike Mitala hvata panika. I dalje tvrde da kupac koga je odabrala Vlada ima sumnjive namjere.

"Mi sve ovo što smo imali što je nama dostupno na društvenim mrežama ovaj kupac koji je ponudio ovakvu cijenu kakvu je ponudio niti se bavi proizvodnjom željeza niti ima veze sa proizvodnjom čelika. Mislim da je ako podrzi skupstina i ne sagleda ovo sve da je to definitivno kraj grada Prijedora, kraj možda i rada željeznica", rekao je predsjednik Sindikata u Arcelor Mital Prijedor Milanko Stojnić.

"Pa ne znam kakve su to priče ja mogu slobodno da kažem Prijedorčanima da kompanija koja ima sada šansu da uđe u vlasništvo RŽR je ozbiljna kompanija. Mital za 12 godina nije isplatio ni fening dividende 1.100 fizičkih lica koji su većinom Prijedorčani koji su očekivali dividendu i koji niko ništa nije dobio. Ova kompanija nadam se da neće tako postupati sa malim akcionarima", rekao je potpredsjednik Skupštine akcionara RŽR Ljubija Mirko Šašić.

Šta god da uradi Mital, Evgenij Zotov kaže da radnici nemaju razloga za paniku, jer ima obezbijeđeno tržište. Rudu planira prodavati Željezari Smederevo kao i mađarskom Dunaferu.