Vještak: Marković bio uračunljiv kada je napao Biljanu Keserović

Autor Milan, ATV

Objavljeno: 17:51, 21.04.2017

Psihijatrijski vještak Vjekoslav Kovačević ocjenio je u Okružnom sudu u Banjaluci da je bivši direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća RS Slobodan Marković (57) u vrijeme napada na Biljanu Keserović (52) bio uračunljiv.

Markoviću se sudi zbog pokušaja ubistva Keserovićeve, koju je brutalno pretukao u podzemnoj garaži njene zgrade u Novoj Varoši. Tom prilikom nanio joj je teške povrede u vidu nagnječenja mozga, preloma 6. vratnog pršljenja, dva rebra, te više lakših povreda.

– Optuženi je uračunljiv, nema privremenu ili trajnu duševnu bolest niti duševnu zaostalost – rekao je vještak Vjekoslav Kovačević.

Budući da optuženi tvrdi da se ne sjeća napada, vještak je ocijenio da se tu radi o mehanizmu samoodbrane zbog straha od moguće kazne, ali da nije riječ o organskom poremećaju, već mentalnom.

– Zadnje dvije godine je bio pod stresom, loše je spavao i bio subdepresivan, ali nema tragova sumanotog. Bio je direktor, a sada je bez zaposlenja. Zbog stresa je imao nesanice i bio nervozniji. Intelektualno je na višem nivou i nema intelektualnih poremećaja – rekao je Kovačević.

Vještak je uvjeren i da tu nije bilo afekta, jer je Marković do najsitnijih detalja isplanirao zločin, bio je maskiran i bježao je planiranim putem. U razgovoru u policiji izjavio da mu je namjera bila da otme Keserovićevu i da traži novac koji mu navodno duguje, što je ona na prethodnom ročištu negirala.

Psiholog Ljiljana Stanković kod Markovića je uočila emocionalnu nestabilnost i niži prag tolerancije na frustracije.

– On nema intelektualnih poremećaja, a amnezija je mentalnog karaktera – rekla je Stankovićeva.

Napad se dogodio 5. decembra prošle godine u podzemnoj garaži zgrade u ulici Svetozara Markovića. Okružno javno tužilaštvo Banjaluka Markovića tereti da je pod točak žrtvinog “pežoa 3008” postavio drvenu cjepanicu i tako je onemogućio da se isparkira.

Kada je Keserovićeva izašla iz vozila da pomjeri cjepanicu nasrnuo je na nju i izudarao je bejzbol palicom, koju je oblijepio najlonom. Bio je obučen u zeleni kombinezon i nosio je kačket, hiruršku masku i rukavice.

U optužnici se naovdi da je je žrtvu pokušao da otme i ugura je u vozilo, ali u tome nije uspio jer se ona grčevito branila. Onda je pokušao da je uguši komadom platna, koji je žrva uspjela da pomjeri s usta i počne da doziva pomoć. Povike je čuo Nemanja Čigojević koji je viknuo optuženom: “Šta to radiš čovječe”, nakon čega se Marković dao u bijeg. Čigojević je potrčao za njima, a na ulici ga je savladao advokat Darko Kremenović koji se tu slučajno zatekao i zajedno su ga zadržali do dolaska policije.

(Srpskacafe)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone