Više slučajeva mišje groznice u Potkozarju

17:49, 16.06.2017.
Thumbnail

Zbog pojave nekoliko slučajeva oboljelih od mišje groznice u potkozarskim selima, iz Doma zdravlja Gradiška apelovali su u petak na stanovništvo da preduzmu mjere zaštite od zaraze, te da se jave ljekaru ukoliko imaju simptome.

Hemoragijsku groznicu sa bubrežnim sindromom (HGBS) ili mišju groznicu karakterišu visoka temperatura i krvarenje na koži, sluzokoži i unutrašnjim organima.

"Obolijevanje ljudi javlja se češće u pojedinačnim slučajevima, naročito u godinama kada je znatno povećana brojnost glodara. Uzročnik je virus hantan, a izvor razne vrste glodara koje preko svojih izlučevina zagađuju sredinu i hranu", upozoravaju iz Doma zdravlja.

Vrijeme od zaraženosti do pojave znakova bolesti iznosi tri do 45 dana, a bolest počinje naglo, uz visoku temperaturu, drhtavicu, glavobolju, bol u grlu, žeđ i suvoću usta. Može da se javi crvenilo i krvarenje iz nosa i na sluzokoži oka.

U drugoj fazi bolesti javljaju se oštećenja bubrega, bolovi u trbuhu i krvarenja iz pojedinih organa. Zaraza sa oboljelog od mišje groznice se ne prenosi na druge osobe.

(Nezavisne novine)