Više od protokola: Radojičićeva „tiha“ diplomatija u Izraelu

13:22, 15.02.2018.
Thumbnail

Delegacija Grada Banjaluka, koja je u višednevnoj službenoj posjeti Izraelu, nastavlja posjetu tokom koje je već imala niz sastanaka koji se, u onom zvaničnom dijelu, tiču modernizacije komunalnih usluga, javnog prevoza, parkinga, javne rasvjete i uvođenja koncepata digitalnih i pametnih gradova.

Sama posjeta Igora Radojičića ima i drugu dimenziju, jer je izazvala veliku pažnju u tamošnjim diplomatskim krugovima. Po svemu sudeći, priroda posjete bila mnogo više „tiha diplomatija“ nego samo protokolarna posjeta jednog gradonačelnika.

Radojičić je u Izraelu primljen na izuzetno visokom nivou, u mnogo većoj mjeri nego što je to uobičajno za posjetu nekog gradonačelnika. Sama činjenica da se, između ostalih, sastao i sa samim izraelskim premijerom Benjaminom Natenjahuom pruža mnogo širu sliku njegove posjete.

izrael netanjahu

Tokom proteklih godina, Radojičić je uspio da ostvari izuzetne bliske kontake sa nekim od vodećih ljudi u izraelskom establišmentu, s tim da se tu, po nekim tvrdnjama, posebno izdvajaju bliske veze sa gradonačelnikom grada Modina Haimom Bivasom, koji je, da stvar bude zanimljivija, u posljednja dva izborna ciklusa bio šef Netanjuhovog izbornog štaba, što nedvosmisleno ukazuje na njegov politički uticaj u Izraelu.

izrael bibas

Zahvaljujući ovim, ali i drugim uticajnim ljudima iz vrha izraleskog političkog života Radojičić, od preuzimanja mandata, već drugi put boravi u Izraelu. Iz krugova bliskih gradonačelniku, nezvanično ističu da posebno žele da isprave ono što je u prethodnom periodu napravio ministar inostranih poslova Igor Crnadak. Takođe, posjete Tel Avivu su dobar temelj za pravljenja „mostova“ sa moćnim izraelskim prijateljima, prije svega SAD-om.

izrael 2

Za dobre poznavaoce prilika na domaćoj političkoj sceni, na određen način, ovo je potvrda da „tiha diplomatija“ koju je Radojičić svakodnevno primjenjivao dok je bio na čelu republičkog parlamenta, uveliko traje i da banjalučki gradonačelnik, bez obzira na ulogu prvog čovjeka jedne lokalne zajadenice, trudi da očuva te pozicije. Gledano iz pozicije interesa Srpske, ovakvi kontakti su prijeko potrebni, a pogotovo kad je riječ o građenu mostova prema SAD.