Tenzije

Sjedinjene Države odlučile da pošalju svoje ratne brodove u vode oko Krima

  • 13.04.2021. 21:44

More oko Krimskog poluostrva biće uskoro tijesno za sve ratne brodove koji će tamo biti, pa realno postoji opasnost da se dogodi neki incident. Šaljući vojne brodove u Crno more Amerikanci provociraju Rusiju, smatraju u Moskvi. 

Poslije odluke SAD da pošalju dva ratna broda u Crno more, Rusija je odlučila da prebaci plovila Kaspijske flotile u Crno more.

Zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjapkov je izjavio da se Amerikanci igraju živcima Rusa, pa je zato pozvao SAD da njihovi brodovi budu što dalje od obale Krima. On smatra da američki vojni brodovi nemaju šta da rade u blizini ruskih granica. Rjapkov upozorava Vašington da je rizik od incidenata u Crnom moru vrlo visok i zato je u interesu Amerikanaca da budu što dalje od obale Krima.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov kaže da ovu američku vojnu aktivnost prati "agresivna retorika". A na pitanje koje Amerikanci postavljaju: "Šta Rusi rade na granici sa Ukrajinom?", Lavrov je odgovorio: "To je naša teritorija i mi po njoj možemo da se krećemo kako hoćemo".

Istovremeno, Lavrov smatra da je mnogo važnije da Amerikanci objasne šta oni rade hiljade kilometara daleko od svoje teritorije. Ove godine će Amerikanci i saveznici održati sedam zajedničkih vojnih vježbi u Ukrajini.

- Sjevernoatlantska alijansa nije izmijenila svoju poziciju i podržavaće Ukrajinu da bi sačuvala teritorijalnu cjelovitost - izjavio je u utorak generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare poslije razgovora sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrijem Kulebom. Stoltenberg je ponovio da članice NATO neće priznati pripajanje Krima Rusiji. On je istakao i da će zapadna alijansa, a ne Moskva, odlučiti o prijemu Ukrajine u taj vojni savez.

Zbog toga što je svjestan da nema šansi da pobedi u ratu sa Rusijom predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski moli predsjednika SAD DŽozefa Bajdena da ih prečicom prime u NATO. Ali da bi Ukrajina postala članica NATO, moraju da glasaju za nju sve članice, a zasad konsenzusa nema.

U Kijevu su zabrinuti jer kako kažu u predsjedničkoj administraciji Ukrajine, Rusija je koncentrisala na istočnoj granici Ukrajine oko 40.000 vojnika i isto toliko je ruskih vojnika na Krimu.

FORMULA

- Treba nam više oružja i podrška za ulazak u NATO jer tamo važi formula "ako neko napadne jednu članicu, svi moraju da je brane" - objašnjava Zelenski šta očekuje od Bajdena. U Kijevu tvrde da je njihova armija već prihvatila 292 standarda NATO.