Nije iznenađen

Šef UN-a za ljudska prava zaprepašćen Trampovom odlukom

  • 20.06.2018. 08:25

Šef UN-a za ljudska prava Zeid Raad al Husein rekao je da je zaprepašćen zbog odluke SAD da se povuku iz Savjeta UN za ljudska prava.

On je naveo da bi Vašington trebalo da pojača svoje angažovanje s obzirom na raširenost kršenja ljudskih prava u svijetu, a ne da se povuku iz Savjeta UN.

Odluka SAD, koju je saopštila američka ambasadorka u UN Niki Hejli, je "razočaravajuća, iako zapravo nije iznenađujuća", naveo je on na Tviteru, prenosi Rojters.

Zeid je dodao da bi s obzirom na današnje stanje ljudskih prava u svijetu, SAD trebalo da pojačaju svoj angažman a ne da se povlače.

SAD se povlače iz Savjeta Ujedinjenih nacija za ljudska prava, izjavila je prethodno američka ambasadorka u UN Niki Hejli, istakavši da je to "organizacija koja nije vrijedna svog imena".

Objavljujući povlačenje u obraćanju u Stejt departmentu, zajedno sa državnim sekretarom Majklom Pompeom, ona je rekla da se Vašington odlučio na taj korak pošto druge zemlje "nisu imale hrabrosti" da se priključe američkoj borbi kako bi se reformisalo to, kako je navela, "licemerno tijelo koje služi samo sebi".